'Kudde denken' sleutelfactor in economische crisis, zegt top academicus

20/10/2008 10:05

PR Newswire

LONDEN, October 20 /PRNewswire/ -- Nu regeringen over de hele wereld een manier zoeken om uit het economische tumult te komen, legt een toonaangevende academicus uit de businessschool de schuld bij het 'kudde denken' van vooraanstaande bankiers.

Volgens Professor Dussauge, die het lesprogramma 'Leading Strategies for Outstanding Performance' leidt aan de HEC business school in Parijs, is één van de hoofdoorzaken van de teloorgang de neiging tot collectief denken in het hoger management. "De mensen aan de top hebben eenvoudigweg het bekritiseren van beslissingen die namens hen werden genomen, terzijde geschoven. Het algemeen denken was, 'als zij het doen, zal het wel goed zijn'."

Professor Dussauge wijst erop dat de trend van het hoger management om conventionele wijsheid simpelweg te accepteren, niet alleen van toepassing is op de bankwereld, maar op vele andere branches. "Het idee bijvoorbeeld dat alleen vijf of zes luchtvaartmaatschappijen kunnen overleven, wordt nu algemeen aangenomen. Niemand in de besturen van grote ondernemingen trekt dat idee meer in twijfel, wat leidt tot sterk toenemende fusie- en acquisitieactiviteit. Kijk ook eens naar de bierindustrie die ook geobsedeerd is door grootte. Het resultaat is een snel en kunstmatige prijsstijging van ondernemingen waardoor het nagenoeg onmogelijk is rendement uit investering te krijgen. Deze kuddementaliteit kom je ook tegen in outsourcing, waar de productie in het buitenland gevaarlijke, internationale concurrenten heeft geschapen in landen als India en China, waar transportkosten vaak de besparing op het gebied van arbeidsloon en materialen teniet doet."

"De organisaties die succes hebben zijn niet die ondernemingen die de kudde volgen", zegt hij. "Maar diegenen die begrijpen wat de basis voor een effectieve, strategische beslissing echt is en die alleen dan het lef hebben iets anders te doen en daarmee hun voordeel behalen."

Voor redacteuren:

Pierre Dussauge is Professor of Strategic Management aan de HEC businessschool in Frankrijk en is leider van het programma 'Leading Strategies for Outstanding Performance' dat ontworpen is om hoger management bestuursleden te laten zien hoe de waarde voor de aandeelhouders te vergroten. HEC werd recent onderscheiden met de titel 'Beste businessschool in Europa' door de Financial Times. Voor meer informatie, ga naar:

http://www.exed.hec.edu/en/news/view/id/15/Leading_Strategies_for_Outstan ding_Performance

HEC werd als de beste businessschool in Europa vernoemd door de Financial Times in 2006 en 2007.

http://www.hec.edu

Mediacontact: Adrian Bartlett, Tel - +44(0)845-3700-126, Email - adrian@bluesky-pr.net






-