CDA afdeling Gelderland


Aanpak giftig kruid met natuurbeheer

---

Jacobskruid te lijf!
U heeft ze vast wel eens gezien in de berm: lieflijke, gele bloempjes op een hoge ranke steel, het Jacobskruiskruid. Schijn bedriegt want dit kruid is zo giftig dat als paarden of koeien ervan eten, ze dood kunnen gaan. Gelukkig weten de dieren dit instinctief en grazen ze erom heen. Maar wat als het is verwerkt in hooi of ander veevoer? Met alle consequenties van dien.

De provincie Gelderland wil voorkomen dat het Jacobskruiskruid in veevoer wordt verwerkt. Daarom zijn hierover afspraken gemaakt met gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en belangenorganisaties. Op verzoek van CDA-statenlid Jet Manuputty-van Lieshout is het Afsprakendocument ââJacobskruiskruidââ geëvalueerd en afgelopen week besproken in de statencommissie Landelijk Gebied en Water.

Gedeputeerde Staten vinden dat de huidige afspraken goed werken en dat er geen wijzigingen noodzakelijk zijn. Het CDA denkt daar anders over.

Twijfel

Jet Manuputty is het met bovengenoemde, namens de CDA fractie, niet eens.

Meer dan de helft van de Gelderse gemeenten, het Waterschap Veluwe, Rijkswaterstaat en Pro Rail hebben dit document niet ondertekend. Het resultaat van de evaluatie wordt daarom sterk in twijfel getrokken. Duidelijk is dat de betrokken partijen de evaluatie elk op hun eigen wijze hebben gedaan of zelfs helemaal niet.

Volgens LTO bieden de huidige afspraken geen soelaas omdat het Jacobskruiskruid zich toch enorm heeft verspreid en veel overlast veroorzaakt. De heer Steenkamp, agrariër en inspreker namens LTO-Noord, vertelde de commissieleden dat hij dit jaar al een inkomstenderving heeft van 15.000 euro omdat zijn totale maaisel van 3 hectare weiland moest worden vernietigd vanwege de aanwezigheid van het giftige kruid. LTO pleit daarom voor een provinciale verordening omdat overlast alleen kan worden aangepakt als er een dwingende juridische basis is.

Deregulering

Het CDA heeft begrip voor het verzoek van LTO, maar Manuputty geeft aan dat dit tot een dilemma leidt. Een verordening betekent dat je moet handhaven met als gevolg meer regelgeving. Wordt er niet gehandhaafd, dan is de verordening een wassen neus. Het CDA is juist voor minder regels en pleit daarom zeker niet voor extra regelgeving.

Aan gedeputeerde de heer Keereweer gaf het CDA de boodschap mee om dit op te lossen bij de subsidies voor particulier en agrarisch natuurbeheer. De subsidieontvanger dient het giftige kruid tijdig, dus voordat zaadvorming plaatsvindt, te verwijderen. Hierdoor wordt voorkomen dat dit giftige kruid overwaait van een perceel met natuurbeheer naar een weiland dat voor koeien en paarden bestemd is. Alle andere politieke partijen stemden hiermee in.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

CDA Provinciale Staten Gelderland
Jet Manuputty, tel: 06-21218364

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 20-10-2008