Ingezonden persbericht


Persbericht Rivas Zorggroep

Verpleeghuis Judith Leysterhof wereldwijd voorbeeld

Rivas-locatie uit Hardinxveld-Giessendam vertegenwoordigd op Planetree-congres in Chicago

Hardinxveld-Giessendam, 16 oktober 2008 - Het verpleeghuis Judith Leysterhof, onderdeel van Rivas Zorggroep, dient deze maand als wereldwijd voorbeeld op het Planetree-congres. Deze vindt plaats van 20 tot en met 22 oktober 2008 in Chicago.

Rivas Zorggroep verleent haar zorg volgens het principe van Planetree: een waardegedreven, flexibele aanpak die laat zien hoe hartelijke zorg voor cliënten en medewerkers daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Hierbij staan de cliënten en familie centraal. In 2010 hoopt de zorginstelling volledig Planetree gecertificeerd te werken. Bij Rivas Zorggroep is er sprake van tien aandachtsgebieden die in samenhang leiden tot betere zorg. Van 'Keuzevrijheid en beslisrecht' tot 'Prettige omgeving' voor zowel cliënt, familie als medewerker.

"In 2007 heeft de voorzitter van Planetree een bezoek gebracht aan verpleeghuis Judith Leysterhof", zegt Heidi Ruis, regiomanager Hardinxveld bij Rivas Zorggroep. "Zij was erg onder de indruk van hoe Rivas Zorggroep Planetree toepast binnen de verpleeghuiszorg. Vooral omdat in Amerika Planetree voornamelijk wordt ingezet in ziekenhuizen. Met verpleeghuiszorg loopt Nederland voor op Amerika. Daarom zijn we gevraagd om onze aanpak te delen met zorginstellingen van over de gehele wereld die ook werken volgens de Planetree-principes."

Judith Leysterhof is een vooruitstrevende kleinschalige woonvoorziening voor psychogeriatrische bewoners waar het Planetree-principe al sterk leeft. De bewoners leven in kleine woongroepen - met elk qua sfeer en kleur zijn eigen uitstraling - van zes bewoners. Iedere bewoner heeft een eigen zit- en slaapkamer. Daarnaast is er een mooie, sfeervolle woonkamer waar de bewoners met elkaar de dag door kunnen brengen. In het kleinschalig wonen volgen de bewoners zoveel mogelijk hun eigen dagritme en -invulling, zoals zij dat vanuit hun vorige woonsituatie gewend waren. Bijvoorbeeld zelf koken, stoffen en planten water geven. Door deze herkenbare woonsituatie ontstaat structuur, veiligheid en geborgenheid voor de bewoners. Als het niet meer mogelijk is om actief deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten, dan staat het beleven van dit alles centraal.

###