Persbericht

Agresso Wholesale geschikt voor administratie verpakkingenbelasting

~ eenvoudiger rapporteren en organiseren dankzij software ~

Sliedrecht, 20 oktober, 2008 - Agresso Wholesale is geschikt gemaakt voor de administratie van de verpakkingenbelasting. Rapportageverplichtingen naar de Belastingdienst toe zijn hierdoor eenvoudig te genereren. De groothandelsapplicatie van Unit 4 Agresso voldoet hiermee aan de richtlijnen ten aanzien van de administratie van de verpakkingenbelasting

Bedrijven die meer dan 15.000 kilo aan verpakkingsmaterialen op de Nederlandse markt brengen, moeten sinds 1 januari 2008 een extra belasting betalen. Nu moeten ze elke afzonderlijke verpakking registreren. Per verpakking moet voor elke materiaalsoort (zowel primaire- als niet-primaire verpakking) een bijstelling worden aangemaakt. Hieraan wordt het bijbehorende gewicht gekoppeld.

In Agresso Wholesale zijn deze handelingen geautomatiseerd. Op de factuur en orderbevestiging is inzichtelijk te maken welke materialen in het product zijn gebruikt, zonder deze door te belasten. Over verpakkingen moet eenmalig belasting betaald worden. In het systeem is daarom aan te geven of het gaat om een eerste gebruik of hergebruik van de verpakkingen.

Net als voor uitleveringen is ook voor goederenontvangst direct vast te leggen wat aan verpakkingen is ontvangen en verwijderd/weggegooid. Dit is ook achteraf nog te doen. Per assortimentsproduct is daarnaast op te geven hoeveel kilo verpakkingsmateriaal een eenheid bevat. Hierbij is duidelijk of het gaat om een een primaire of niet primaire verpakking. Uitzonderingen zijn ook aan te geven.

Inmiddels zijn aan de Tweede Kamer wijzigingen voorgesteld voor de verpakkingenbelasting. Het gros hiervan zal, mits de voorstellen worden aangenomen, gelden vanaf 1 januari 2009. Agresso Wholesale heeft met deze voorgestelde wijzigingen al rekening gehouden zonder daarmee de werking volgens de huidige wetgeving te ondermijnen.

De verpakkingenbelasting is behalve een financiële, een administratieve lastenverzwaring. Wij hebben de administratieve last zoveel mogelijk geautomatiseerd in Agresso Wholesale , zegt Jeroen Philippi, sales en marktingmanager bij Unit 4 Agresso. De financiële lastenverzwaring kunnen we niet wegnemen, maar we zijn ervan overtuigd de we administratieve lasten van verpakkingsbelasting tot een minimum te hebben beperkt.