Gemeente Winterswijk


Uitbreiding opvangcapaciteit azc Winterswijk

17 oktober 2008

Winterswijk -Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om in te stemmen met het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om gedurende een half jaar de opvangcapaciteit van het azc Winterswijk uit te breiden naar maximaal 550 personen. De raad neemt hierover op 30 oktober een besluit.

Met de capaciteitsuitbreiding ontstaan er 150 extra opvangplaatsen voor asielzoekers die vallen onder het Oriëntatie- en Inburgeringsprogramma. Op dit moment zijn er 400 asielzoekers gehuisvest op het azc Winterswijk. Het centrum beschikt over voldoende ruimte om 150 extra asielzoekers te huisvesten.

Hogere instroom
Het COA heeft het verzoek bij de gemeente neergelegd, vanwege een hogere instroom in de tijdelijke noodopvang in de afgelopen maanden en een hogere afhandelingscapaciteit van de IND. Hierdoor gaan asielzoekers sneller door naar de oriëntatie en inburgeringslocaties (o&i).

Evaluatie
De gemeente Winterswijk en het COA zullen na 4 maanden evalueren en, op basis van de gegevens uit de evaluatie en de capaciteitsbehoefte van het COA, gezamenlijk besluiten of een (tijdelijke) verlenging van de ophoging wenselijk is.