Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Ongehoorde kennis over Het wonderlijke mechanisme mens

21 oktober 2008 20.00 uur

De (on)mogelijkheden van stamcelonderzoek

De eerste editie van het NWO-Spinozadebat over het Nut van het Universum was razendsnel uitverkocht. Voor iedereen die er toen niet bij was en er bij had willen zijn, is er op 21 oktober een nieuwe kans. Dit keer staat 'Het wonderlijke mechanisme mens' centraal. Plaats van handeling is het Haagse Paard van Troje. De pers is, na aanmelding, van harte welkom.

Ons lichaam is opgebouwd uit vijf miljard lichaamscellen. Hoe weet elke cel zijn plaats en kun je cellen ook een nieuwe plaats en functie geven?

Christine Mummery, hoogleraar ontwikkelingsbiologie in Leiden, weet het antwoord. Tijdens het NWO-Spinozadebat op 21 oktober bespreekt zij samen met gastheer Christian van 't Hof de mogelijkheden van stamcellen. Leveren stamcellen bijvoorbeeld in de toekomst nieuwe therapieën op voor dodelijke aandoeningen?

Discussie

Wat er technisch kan, is één, maar hoe zit het met de ethische kant? Stamcellen worden onder andere verkregen uit de restanten van embryo's en daar is niet iedereen het mee eens. Een gevoelig onderwerp waarover het publiek van Paard van Troje met Christine Mummery én met elkaar kan discussiëren.

NWO-Spinozadebat

Elke derde dinsdag van de maand vindt in Paard van Troje het NWO-Spinozadebat plaats. Op deze avonden komt de absolute wetenschappelijke top van Nederland naar het Haagse poppodium om de fascinerende kanten van hun vakgebied uit te leggen. En dan niet met behulp van ellenlange formules, grafieken en tabellen, maar in begrijpelijke taal.
Of de avond interessant wordt, hangt van het publiek af. Het is namelijk aan de bezoekers om te komen met prangende vragen die de aanzet zijn voor verdere discussie. Dat wetenschap en muziek prima samengaan, bewijst huis-DJ Henk Koolen. Met ondersteuning van VJ Michiel Bos mixt hij de favoriete nummers van de sprekers tot een muzikaal hoogtepunt.
De NWO-Spinozadebatten worden georganiseerd door onderzoeksorganisatie NWO, samen met Paard van Troje, NRC Handelsblad, Teleac en het Rathenau Instituut.

* Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
* Tijd: 20.00 - 22.00, zaal open 19.00 uur
* Prijs: EUR 7,-

..............................

Meer informatie en aanmelding voor de pers bij:
* Charissa Feiken (Beleidsmedewerker Communicatie, NWO)
* t.: +31(0)70 344 07 31, feiken@nwo.nl

* Zsuzsa Jónás (Communicatiemedewerker, Paard van Troje)
* t.: +31(0)70 750 34 34, zsuzsa@paard.nl


* website Spinozadebat

* Website Paard van Troje