Erasmus Universiteit Rotterdam

EUR-onderzoekers in publieksboek NWO

Derde NWO-publieksboek 'Experiment NL, wetenschap in Nederland'

Vanaf 21 oktober ligt het publieksboek Experiment NL, van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek, in de winkels. Het boek beschrijft in begrijpelijke taal de meest opmerkelijke en briljante onderzoeksprojecten van het afgelopen jaar. Een deel van die onderzoeksprojecten werd uitgevoerd door wetenschappers van de Erasmus Universiteit.

Het NWO-publieksboek is opgedeeld in verschillende thema's. Onderzoeken van zes wetenschappers van de Erasmus Universiteit zijn terug te vinden in de hoofdstukken 'Brein en gedrag', 'Identiteit en samenleving', 'Politiek en recht', 'Biomoleculen aan het werk' en 'Leren en presteren'.

Sabine Roza en haar begeleider Henning Tiemeier (Erasmus MC), constateerden dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken of regelmatig neerslachtig zijn, vaak meer prikkelbaar zijn dan andere kinderen. In Experiment NL vertellen zij hoe dit komt. Historica Maria Grever, hoogleraar Theorie en methoden van Maatschappijgeschiedenis, stelt in het NWO-publieksboek dat nationale regeringen zich steeds meer en te veel bemoeien met de inhoud van de historische cultuur. Volgens Grever moeten docenten meer ruimte krijgen om de geschiedenislessen in te vullen.
Ook de inrichting van speciale cursussen voor Marokkaanse vrouwen kunnen wat aanpassingen gebruiken. Sociologe Marguerite van den Berg vertelt in Experiment NL dat deze cursussen te veel gericht zijn op het vernederlandsen van vrouwen. Beleid voor mensen in een achterstandpositie zou erop gericht moeten zijn hen te begeleiden naar opleidingen en werk, de indicatoren voor sociale mobiliteit. Uit het onderzoek van jurist Marie Sophie van Muijden (Rechtsgeleerdheid) blijkt dat vaststellingsovereenkomsten op basis van ingrijpen van een mediator niet voldoende passen in het bestaande recht. Volgens haar moeten afspraken na mediation afdwingbaar worden en moet de rechter controleren of de gemaakte afspraken wel redelijk zijn.
Structuurbioloog Titia Sixma, werkzaam bij het Erasmus MC, geeft de lezers van Experiment NL meer inzicht in celprocessen. In haar onderzoek ging ze na hoe eiwitten er precies uitzien en op elkaar reageren Dit maakt het makkelijker om fouten in celprocessen te verklaren.

Wetenschap is nu niet alleen voor iedereen begrijpelijk, maar ook makkelijk te vinden én betaalbaar. Experiment NL zal, behalve in de reguliere boekwinkels, ook bij de Kiosk op het station, de sigarenwinkel op de hoek en bij het benzinestation te koop zijn voor maar 17,95 euro.