Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

16 oktober 2008

Oratie Marko Hekkert, Dynamics of innovation systems

Zeven oplossingen voor het falende duurzame innovatiebeleid

Waarom lukt het toch maar niet met die duurzame innovaties? Na jaren actief beleid blijft het aandeel duurzame energie beperkt tot zo n drie procent. In zijn oratie op 21 oktober gaat Marko Hekkert, hoogleraar Dynamics of innovation systems aan de Universiteit Utrecht, in op de redenen waarom we na vele jaren actief beleid om duurzame innovaties te stimuleren toch zo weinig succesverhalen hiervan kennen. Hij doet zeven aanbevelingen om de duurzame innovaties in Nederland van de grond te krijgen.

Zorg voor consistent beleid

Een van de zeven aanbevelingen die Hekkert doet, is om te zorgen voor een consistent beleid voor duurzame innovaties. Het duurzaam innovatiebeleid in Nederland fluctueert zeer sterk - regelingen komen en gaan. In het ideale geval wordt nieuwe technologie gedurende een lange periode geflankeerd met consistent en opbouwend beleid. Dit ideaal staat echter haaks op de snel wisselende politieke realiteit. Toch laat de praktijk in de ons omringende landen zien dat het wel mogelijk is om een consistent beleid te hebben ondanks wisselende regeringscoalities.

Gezamenlijk lobbyen

Ook moeten, volgens Hekkert, duurzame-technologieondernemers in Nederland veel meer gezamenlijk lobbyen om meer politieke aandacht, middelen en ondersteunende regulering af te dwingen ten koste van bestaande niet-duurzame technologie.

Geef het meer tijd

Een andere aanbeveling is om innovatie meer tijd te geven, falende projecten te accepteren en hiervan te leren. De tijdsperiode die nodig is voor innovatie wordt in Nederland schromelijk onderschat. Vaak duurt het meerdere decennia voordat het innovatiesysteem en de technologie zo goed zijn ontwikkeld dat grootschalige diffusie plaatsvindt. Doordat we dit onderschatten raken we te snel teleurgesteld in de voortgang en neemt enthousiasme bij beleidsmakers af om de technologie te ondersteunen. Ook het mislukken van projecten wordt eigenlijk niet aanvaard. Wanneer een paar projecten niet goed gaan, wordt de nieuwe technologie zo goed als afgeschreven. Echter, innovatie en mislukkingen gaan hand in hand.

Oratie

De oratie Naar een duurzaam innovatieklimaat van prof.dr. Marko Hekkert vindt plaatst op 21 oktober 2008 om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. De oratietekst is beschikbaar voor belangstellenden.

Meer informatie

Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.