Pijnacker-Nootdorp


datum 20 oktober 2008

College luistert naar bezwaren bewoners 's-Gravenhout Voorstel vaststelling bestemmingsplan 's-Gravenhout & Kalisbuurt

Het college van Pijnacker-Nootdorp heeft besloten om de raad voor te stellen het bestemmingsplan 's-Gravenhout & Kalisbuurt gewijzigd vast te stellen. Daarbij vervalt de mogelijkheid van bebouwing langs de Laan van Floris V.

Dat heeft het college besloten op 14 oktober 2008, toen zij sprak over het bestemmingsplan 's- Gravenhout & Kalisbuurt in Nootdorp. Dat bestemmingsplan heeft vanaf 26 juni 2008 gedurende zes weken als ontwerp ter inzage gelegen. Gedurende die termijn konden zienswijzen (bezwaren) worden ingediend. Van die mogelijkheid hebben velen gebruikgemaakt.

Kritisch
De bezwaren richtten zich vooral tegen de plannen die het college voor ogen had voor de strook grond langs de Laan van Floris V in Nootdorp. Op termijn zouden daar voorzieningen en woningen voor doelgroepen (starters, senioren) gebouwd moeten kunnen worden. De bouwhoogte varieerde tot 20 meter hoogte. Vele omwonenden hebben bezwaren geuit tegen deze mogelijke ontwikkeling. Dat is voor het college aanleiding geweest nog eens kritisch te kijken naar de haalbaarheid van dit onderdeel van het bestemmingsplan. Het college heeft op 14 oktober besloten om de raad voor te stellen het bestemmingsplan 's-Gravenhout & Kalisbuurt gewijzigd vast te stellen en de mogelijkheid van bebouwing langs de Laan van Floris V te schrappen.

Waterberging
De strook grond langs de Laan van Floris V had oorspronkelijk een groenbestemming. Het was altijd de bedoeling om er een helofytenfilter aan te leggen. Dat is een groengebied waar water langzaam doorheen stroomt en een waterbergende en waterzuiverende functie heeft. Het realiseren van voldoende waterberging is van essentieel belang om ­ ook en vooral bij zware en uitzonderlijke regenval ­ droge voeten te houden. Bebouwing langs de Laan van Floris V zou overigens pas mogelijk zijn als de waterberging die op de plek was voorzien elders gerealiseerd wordt. De noodzaak om naar een alternatieve locatie te zoeken is dus ook van de baan, nu het college heeft besloten af te zien van het plan voor bebouwing langs de Laan van Floris V.

Vervolgprocedure
Op 11 november bespreekt de commissie Ruimte het voorstel van het college voor de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan. Als de commissie met het voorstel kan instemmen, zal de gemeenteraad op 27 november tot vaststelling van het bestemmingsplan overgaan. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt daarna ter goedkeuring gezonden aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Zij kijken nogmaals naar alle ingediende bezwaren en nemen daarna een besluit over de goedkeuring van het bestemmingsplan. Tegen dat besluit is weer beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.