Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 21 oktober

Fryslân, 21-10-2008 o Politieberichten van maandag 20 oktober 07.00 uur t/m dinsdag 21 oktober 07.00 uur

Leeuwarden: politie lost 19 inbraken en diefstallen op

De politie heeft een onderzoek naar inbraken en diefstallen in Leeuwarden en Franeker afgerond. Met de aanhouding van twee inwoners van Leeuwarden van 30 en 51 jaar oud konden door de recherche van Leeuwarden negentien inbraken en diefstallen worden opgelost. Op 31 augustus 2008 werden de twee in een loods aan de Adonisweg aangehouden. Bij de doorzoeking van deze loods werden een grote hoeveelheid gestolen goederen, waaronder veel gereedschap, in beslag genomen. Na uitvoerig onderzoek bleek dat een groot deel van de goederen waren weggenomen bij inbraken in bedrijven en autos. De inbraken en diefstallen vonden plaats in de periode van mei 2006 en september 2008 op de industrieterreinen De Hemrik en West in Leeuwarden en in een school in Franeker. Een groot gedeelte van de gestolen goederen zijn inmiddels weer terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Op vordering van de officier van justitie, heeft de
rechter-commissaris de 30-jarige Leeuwarder in bewaring gesteld. De 51-jarige verdachte mocht na verhoor en een proces-verbaal het politiebureau verlaten.

Drachten: winkeldief aangehouden na achtervolging

De politie heeft maandagmiddag in samenwerking met het personeel van een winkel een 44-jarige inwoner van Winschoten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De medewerkers van de winkel belden met
1-1-2 nadat ze een winkeldief hadden betrapt. De 44-jarige ging er als speer vandoor, waarna één van de medewerkers direct de achtervolging inzette. Tijdens zijn vlucht gooide de man enkele gestolen goederen weg. De looproute werd door een andere medewerker per telefoon aan de agenten doorgegeven. Uiteindelijk kon de Groninger in de Valkstraat worden aangehouden. Hij bleek een geprepareerde jas te dragen. Deze jas is in beslag genomen. De 44-jarige is voor nader onderzoek ingesloten.

Oentsjerk: politie houdt dief auto-emblemen aan

De politie heeft maandag een 15-jarige jongen uit Gytsjerk aangehouden op verdenking van het stelen van auto-emblemen. Op vrijdagavond werden in Oentsjerk de emblemen van meerdere autos gestolen. Bij een van deze autos zag een getuige dat een jongen met witte fietstassen bij de auto vandaan fietste en gaf dat aan de eigenaar van de auto door. Deze eigenaar zag diezelfde fiets later bij een groepje jongeren in Gytsjerk staan. Hij sprak de jongeren aan en gaf de dader de mogelijkheid het embleem bij de snackbar in te leveren. De eigenaar deed aangifte bij de politie. Het embleem werd later die dag inderdaad bij de snackbar ingeleverd, waarbij de jongen herkend werd. De politie heeft de jongen daarop maandag aangehouden en op het bureau verhoord. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt. De politie is nog op zoek naar andere auto-eigenaren uit Oentsjerk waarvan vrijdag het embleem van de auto gestolen is.

Sneek: overval op tankstation

De politie heeft maandagavond een onderzoek ingesteld naar de overval op een tankstation op de Goeman Borgesiuslaan. Een medewerkster was alleen in het tankstation aanwezig toen een man binnenkwam. De man pakte de vrouw bij de arm en toonde een mes. Hierop opende de vrouw de kassalade, waarna de man de inhoud meenam en wegrende in de richting van de nabijgelegen school. De politie werd gealarmeerd en heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld waarbij speurhonden werden ingezet. De verdachte kon niet worden aangehouden. Het signalement van de man is als volgt: blanke man van ongeveer 25/35 jaar, rond de 1 meter 70, gekleed in een grijze joggingtrui met capuchon, een zwarte broek en donkere schoenen. De politie roept getuigen op om zich via 0900-8844 te melden. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 7000.

Makkum: dronken man rijdt tegen garagedeur, rijbewijs ingevorderd

De politie onderzoekt een aanrijding die maandagavond op een parkeerterrein bij De Skilbank plaatsvond. Hier reed een 57-jarige man uit Westhem tegen een garagedeur aan. Toen de politie ter plaatse kwam, was de bestuurder vertrokken. Omstanders vertelden dat de man als passagier in een andere auto was weggereden. Kort daarop kwam die auto, met de verdachte, weer terug het parkeerterrein oprijden. De man werd aangehouden en voor een ademanalyse en verhoor meegenomen naar het bureau. Hier bleek de man 600 ug/l te blazen. Goed voor een rijverbod van zes uur en invordering van zijn rijbewijs. Later die nacht werd de man, tijdens het rijverbod en terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, rijdend gesignaleerd. De man werd weer aangehouden en tegen hem werd een tweede proces-verbaal opgemaakt.

Eastermar: zoekactie naar slachtoffers ongeval

De politie heeft maandagvond enige tijd in de sloot naast de Zwarteweg gezocht naar mogelijke slachtoffers van een ongeval waarbij een auto half ter water raakte. Na een melding dat op de Zwarteweg een auto in de sloot lag, trof de politie ter plaatse niemand meer in of bij de auto aan. Duikers van de politie hebben daarop in het water naar mogelijke slachtoffers gezocht, maar vonden niemand. Tegelijkertijd werd in de buurt en op basis van het kenteken ook naar de bestuurder gezocht, maar ook dat leverde niets op. Later die avond kwam bij de politie een telefoontje binnen dat de bestuurder bij de melder thuis zat. Hierop heeft de politie de 21-jarige jongen uit Burgum op Zwartkruis aangehouden en meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. De jongen blies 525 ug/l. Aangezien het om een beginnende bestuurder gaat, is dit goed voor een rijverbod van zeven uur en invordering van het rijbewijs. Waarschijnlijk heeft de jongen met te hoge snelheid de macht over het stuur verloren. Op de kruising met de Achtienenweg is hij tegen een betonblok gereden, over de kop gevlogen en in het water terecht gekomen.

Tersoal: brand in bedrijf

De politie heeft maandagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een bedrijf aan de Wiersterwei. Om een nog onbekende oorzaak was hier een tractor in brand gevlogen. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Franeker: bromfietser onder invloed, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Harlingerweg het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige bromfietser uit Harlingen. De politie zag de man rijden en gaf hem vanwege zijn rijgedrag een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat de man teveel gedronken had, werd hij voor een ademanalyse meegenomen naar het bureau. Hier blies hij 445 ug/l. Omdat het een beginnende bestuurder betreft, is dit goed voor een rijverbod van zes uren en een invordering van zijn rijbewijs.

Wijnjewoude: telefoontje schrikt inbrekers af

De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsgevonden heeft op de Merkebuorren. Bewoners van een woning in deze straat lagen te slapen toen zij geluiden in de achtertuin hoorden. Daarna hoorden zij dat de achterdeur met geweld werd opengebroken. In de hoop de inbreker af te schrikken, belden zij met hun mobiele telefoon vanuit de slaapkamer naar hun vaste telefoonnummer. Dit bleek te werken; de inbreker ging ervandoor. Wel werd nog een portemonnee meegenomen. Een 31-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Lemmer/Heerenveen: pinpasfraude

De politie onderzoekt twee soortgelijke aangiftes van pinpasfraude die maandagmiddag hebben plaatsgevonden op de Christiaan de Vriesstraat in Lemmer en de Sperwer in Heerenveen. In Lemmer werd een 85-jarige vrouw uit Lemmer op een parkeerterrein aangesproken door een voor haar onbekende man. De man vertelde bij de Postbank te werken en haar bankpas nodig te hebben in verband met veranderingen bij de bank. De vrouw gaf hierop de man haar bankpas, waarna met de pas meerder opnames zijn gedaan. Het ging hierbij om een blanke, Nederlands sprekende man tussen de 20 en 25 jaar van ongeveer 1 meter 65. In Heerenveen kwam een man met een smoes de woning van een 86-jarige vrouw binnen. Hij stelde de vrouw voor een nieuwe bankpas met een eenvoudig te onthouden pincode aan te schaffen. Hier ging de vrouw op in en zij gaf de man haar eigen bankpas waarop de man vertrok. Met deze pas zijn kort daarop ook meerder opnames gedaan. Hierbij ging het om een, mogelijk Fries sprekende, blanke man van rond de 1 meter 85 met blond kort haar. De man was netjes gekleed.