Gemeente Oldenzaal


Gemeente en basisscholen verbeteren bewegingsonderwijs

gepubliceerd op : 21-10-2008

De Oldenzaalse basisscholen zijn bezig om in samenwerking met de gemeente Oldenzaal het bewegingsonderwijs te verbeteren. Begin 2008 is uit onderzoek naar voren gekomen dat een structurele verbetering van het bewegingsonderwijs op de Oldenzaalse basis-scholen wenselijk is.

Daarom is de nieuwe bewegingsonderwijsmethode `Bewegen Samen Regelen' geïntroduceerd waarmee leerkrachten op een eenvoudige manier zelfstandig gymles kunnen geven. De lessen zorgen ervoor dat de kinderen intensief en goed bewegen in kleine groepen.

De opzet en inhoud van de methode Bewegen Samen Regelen zijn gebaseerd op actuele ideeën over leren en onderwijzen. Van alle activiteiten wordt op internet uitleg aangeboden. Ook zijn er online filmpjes te bekijken. Daardoor is het mogelijk om de theorie van de methode in de klas aan te bieden, zodat de leerkracht samen met de leerlingen lessen kan voorbereiden.

Samen met de basisscholen probeert de gemeente Oldenzaal verschillende sporten te introduceren en bestaande sporttoernooien voor te bereiden. Zo wordt er aangesloten op de Oldenzaalse bewegingscultuur. De gemeente Oldenzaal hoopt dat hierdoor meer aandacht voor het bewegingsonderwijs ontstaat.

Wethouder Frits Rorink van sport: "In het onderwijs is de mogelijkheid van professionele aandacht voor gezondheid het grootst. Deze aandacht kan leiden tot een goede basis voor een gezond leven vol bewegen op en na school. Samen met de ouders kan het kind kiezen voor gezonde voeding, voldoende buiten spelen en een passende sport. Daarnaast kan goed bewegingsonderwijs een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, zoals sociale omgang, leiderschap, samenwerken, verantwoordelijkheid en omgaan met winst en verlies".

Nieuwe methode populair
De Bongerd is met de komst van haar nieuwe schoolgebouw destijds al begonnen met `Bewegen Samen Regelen' en is tevreden over de werkwijze. Naast de Bongerd zijn enkele basisscholen op de Thij inmiddels ook gestart met de nieuwe methode. De Maten, de Zevenster en de Wendakker hebben zelfs een extra stap gezet doordat zij een vakleerkracht lichamelijke opvoeding inzetten voor tenminste een van de gymlessen. De Klim Op en de Nutsschool zijn tevens enthousiast geraakt door de methode en willen ook graag starten. Op het moment dat de secundaire voorwaarden toereikend zijn kan deze methode ook op de andere scholen worden aangeboden.