Gemeente Geertruidenberg


Gemeente Geertruidenberg genomineerd voor titel Kunststad 2008

De gemeente Geertruidenberg is samen met elf andere gemeentes genomineerd voor de titel Kunststad 2008. De andere gemeentes zijn: Ameland, Arnhem, Bergeijk, Binnenmaas, Dinkelland/Ootmarsum, Eindhoven, Gilze en Rijen, Graft-De Rijp, Haarlem, Teylingen, Vlissingen en Woudrichem.

De titel `Kunststad van het Jaar' wordt toegekend aan de gemeente die dit jaar de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest stimuleert.

Het gaat er niet in absolute zin om wat en hoeveel de gemeente doet, anders zou immers per definitie een grote gemeente de prijs in de wacht slepen. De jury kijkt vooral naar nieuwe activiteiten en de omvang van deze activiteiten in relatie tot de omvang van de gemeente.

De gemeente Geertruidenberg heeft dit jaar verschillende nieuwe initiatieven op het gebied van kunst ontwikkeld. Naast dat er een actieve kunstcommissie is die zich bezighoudt met het realiseren van nieuwe kunstwerken in de buitenruimte is dit jaar voor de eerste keer de kunstroute georganiseerd.

De kunstroute bestond uit een openatelierroute en een activiteit voor kinderen. Daarnaast is er een inventarisatie van alle beeldende kunst in de buitenruimte op internet gezet. Ook is er een fietsroute langs beeldende kunst die bij het VVV-agentschap Geertruidenberg (Markt 46) verkrijgbaar is. Tijdens de Kunstweek op 8 en 9 november is het dit jaar voor het eerst mogelijk om onder begeleiding van een deskundige gids langs de beeldende kunst in gemeente Geertruidenberg te fietsen. Informatie over deze bijzondere fietstocht is ook verkrijgbaar bij het VVV-agentschap.

Op 31 oktober, de dag voor de start van de Kunstweek van dit jaar, wordt de Kunststad van het Jaar bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Stedelijk Museum Schiedam in aanwezigheid van onder andere minister Ronald Plasterk en mevrouw Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur.