Gemeente Overbetuwe


Verzoek voor aanleg toegangsweg Lingeburght

---

Stichting OG Heldring heeft een vergunning aangevraagd voor de aanleg van de toegangsweg voor de geplande TBS-kliniek De Lingeburght. De weg moet de Lingeburght ontsluiten vanaf de Weteringsewal. B. en W. willen daaraan meewerken en starten een vrijstellingsprocedure voor de aanleg van die weg.
Het gebied waarin de weg aangelegd moet worden, ligt in twee bestemmingsplannen: in het bestemmingsplan 'Buitengebied Valburg 1998, herziening 2002' met de bestemming 'Agrarisch gebied met landschapswaarden' en in het bestemmingsplan 'Kom Zetten / Kom Hemmen' met de bestemmingen 'Groen' en 'Water'.
De aanleg van een toegangsweg past niet in deze bestemmingen. Het bestuur bekijkt in dit soort gevallen altijd of het toch mogelijk te maken is. In dit geval is er een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 lid 1 WRO, gestart. Hiervoor is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld, waarmee B. en W. hebben ingestemd. Er zijn diverse onderzoeken verricht en de conclusie is dat er ruimtelijk en op het gebied van milieu (landschap en geluid bijvoorbeeld) geen bezwaren zijn om mee te werken aan het verzoek van OG Heldring. De ruimtelijke onderbouwing, de onderzoeken en het ontwerpvrijstellingsbesluit worden nu zes weken ter inzage gelegd. Iedereen kan binnen deze periode zienswijzen indienen op het ontwerpbesluit. Bij vrijstellingsprocedures kan de gemeente er overigens voor kiezen om eerst gelegenheid tot inspraak te bieden en daarna nog de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Het is echter gebruikelijk om bij deze vrijstellingsprocedures de inspraak over te slaan. Ten eerste omdat datgene wat naar voren komt bij inspraak en zienswijze in de praktijk op hetzelfde neerkomt en ten tweede om de procedure veel korter te houden. De Inspraakverordening van de gemeente geeft ook aan dat afgezien kan worden van inspraak in dit soort gevallen. Ook in dit geval van de vrijstelling voor de toegangsweg is daarvoor gekozen. Het plan wordt dan ook direct ter inzage gelegd voor zienswijzen.
Zie voor de verdere procedure de formele publicatie onder de Openbare mededelingen op de gemeentepagina.