Gemeente Nuenen


Waterexperiment in Nuenen en Best vanwege blauwalg

Waterschap De Dommel gaat experimenten uitvoeren om de verslechtering van de waterkwaliteit in vijvers tegen te gaan. Als de temperaturen gaan stijgen komt er steeds vaker een blauwige drijflaag op stilstaande wateren ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door blauwalg. Het waterschap gaat de experimenten in twee stadsvijvers in Best en Nuenen uitvoeren.

Blauwalg komt vooral voor tijdens warme zomers in stilstaand water en ontstaat door overmatige groei van deze bacterie. Het is niet duidelijk waarom deze bacterien overmatig groeien en wat hier het best tegen gedaan kan worden.

Waterschap De Dommel heeft de firma Bright Water Company ingeschakeld om dit probleem aan te pakken. Bright Water Company heeft drijvende moerasplantenfilters ontwikkeld, met als doel het water ter plekke te zuiveren. Met deze moerassen wordt onder andere blauwalg verwijderd en het natuurlijk evenwicht van het planten- en dierenleven in het water hersteld. Daarnaast is het moerasplantenfilter met zijn wuivende rietpluimen, leuk om naar te kijken. Bright Water Company plaatst de drijvende moerasplantfilters in de vijver Koetshuistuin in Best en de Parkvijver in Nuenen. Ze worden eind oktober 2008 in de vijvers geplaatst. Gedurende het hele jaar 2009 zullen er waterkwaliteitsmetingen worden uitgevoerd om het effect van de zuiveringssmoerassen op beide locaties te meten.

Meer informatie over de drijvende moerasplantenfilters: www.brightwatercompany.nl of www.dommel.nl