KNHS


Maarten van der Heijden aangesteld als Manager Topsport KNHS 21 oktober 2008
Maarten van der Heijden

ERMELO (KNHS) Maarten van der Heijden is door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie per 1 december 2008 aangesteld als manager topsport en internationale zaken. De 42-jarige Van der Heijden is afkomstig uit het Brabantse Boxtel. Hij neemt hiermee de teugels over van George de Jong die sinds 1 september een nieuwe functie heeft als directeur van InnoSportNL.

Pedagoog en onderwijskundige drs. Maarten van der Heijden is tot op heden manager van een stafgroep van gedragswetenschappers, artsen, psychiaters en therapeuten bij De La Salle in Boxtel. Daarvoor bekleedde hij diverse (management) functies binnen onderwijs en zorg.

Van der Heijden is een enthousiast paardensportliefhebber. Hij is nationaal dressuurjurylid, instructeur en actief dressuurruiter op Prix St. George/Intermediair I-niveau. Ook heeft hij in het verleden op Z-niveau gesprongen en Z-samengesteld gereden. Met zijn vereniging St. Martinus uit Boxtel behaalde hij diverse NKB- en KNHS-titels bij de Z-achttallen en Z-viertallen kür op muziek.

Op hippisch bestuurlijk gebied neemt Van der Heijden een ruime portie ervaring mee. Op dit moment is hij bij de KNHS actief als voorzitter van de Disciplinecommissie Dressuur en de Begeleidingscommissie Officials Dressuur. Deze taken legt hij in verband met zijn nieuwe functie neer. Bovendien was hij in het verleden bestuurslid van de Nationale Belangenvereniging Dressuur en de KNHS Onderwijsraad. Ook was hij als docent betrokken bij de juryopleidingen en -bijscholingen van de KNHS.

Algemeen directeur van de KNHS John Bierling is bijzonder blij om Maarten van der Heijden in het topmanagement van de KNHS te mogen begroeten. Voor deze functie waren wij op zoek naar een sterke persoonlijkheid die niet alleen in de hippische sport zijn sporen al heeft verdiend, maar die ook bewezen heeft om over gedegen managementkwaliteiten te beschikken, met mensen om kan gaan en inspirerend leiderschap hoog in het vaandel heeft staan. Wij zijn er zeker van dat wij in Maarten van der Heijden deze persoon te hebben gevonden. Van der Heijden gaat namens de KNHS ook de internationale relaties onderhouden. Zo gaat hij de samenwerking met de FEI verder ontwikkelen.

Van der Heijden ziet de functie van manager topsport als een enorme uitdaging. Ik kijk er naar uit om bij de KNHS te gaan werken, een organisatie die zich de laatste tijd steeds professioneler profileert. Hij zit vol met ambities: Het is belangrijk dat de paardensportdisciplines die behoren tot een positie in de wereldtop op dit niveau blijven. De andere disciplines moeten met een gedegen meerjarenbeleid langzaam naar die top toeschuiven. Met het ervaren team van medewerkers binnen de afdeling topsport van de KNHS en de ervaren bondscoaches en teammanagers moet het zeker lukken om dit systematisch, beleidsmatig en prestatiegericht waar te maken. Dit kan alleen in een samenwerking met de sporters, paardeneigenaren, sponsoren, trainers, dierenartsen, mentale begeleiders en andere experts en in constructief overleg met NOC*NSF en de FEI. Samen realiseren wij het succes.

Van der Heijden is verheugd over het bestaande Rabo Talentenplan waardoor toptalenten vroegtijdig 'gescout' en begeleid worden. Van jong talent naar de top van de senioren moet via een geleidelijke weg in een goede structuur ingebed en gestimuleerd blijven worden. Tenslotte is het voor de promotie van de paardensport, maar ook voor de ontwikkeling van de Nederlandse topruiters, van groot belang nationale topevenementen, internationale wedstrijden en internationale kampioenschappen in Nederland te organiseren.