Gemeente Zijpe


2008-10-21 Huisnummering soms van levensbelang
.

Toen Napoleon in 1810 Nederland bij Frankrijk had ingelijfd heeft hij een aantal wetten, regels en instellingen ingevoerd die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan. De instelling van het voeren van een huisnummer is er daar één van. En het valt niet te ontkennen. Het is ook erg gemakkelijk om naast je straatnaam ook een huisnummer te hebben.

Huisnummerbordjes bestaan er in een enorme diversiteit. Van eenvoudige witte bordjes met een zwart cijfer tot veel kleurige varianten. Als deze dan ook nog op een goed zichtbare plek zijn opgehangen kan een ieder, die naar het betreffende huisadres wil, dit gemakkelijk vinden.

Het komt echter vaak voor dat de nummering van de huizen ontbreekt, niet zichtbaar is vanaf de openbare weg of qua kleur is vervaagd. Op dat moment wordt het al moeilijk om het juiste huis te vinden voor een bezoeker, de postbezorger of een leverancier van goederen. En dan hebben we het nog niet eens over de naambordjes.

Maar bij een calamiteit is er geen seconde te verliezen en wordt een huisnummer ineens erg belangrijk. Het is voorgekomen dat een ambulance bij het aanrijden naar het adres langer nodig had om voor het juiste perceel te stoppen. U kunt zich voorstellen dat dit niet prettig is als de hulpverleners zijn opgeroepen voor b.v. een hartfalen.

Daarom een verzoek aan alle inwoners van Zijpe. Kijkt u eens naar uw eigen huisnummer. Is het huisnummer wel goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Is dit niet het geval zorgt u er dan voor dat uw huisnummer zichtbaar wordt. Hangt er in het geheel geen huisnummer dan adviseren wij u dit zo spoedig mogelijk te regelen.

Het best herkenbare bordje is een witte ondergrond met een zwart cijfer. Er zijn zelf modellen die 's-nachts oplichten als er licht op straalt. De minimale afmeting is een plaatje van 120x120 mm en een minimale cijferhoogte van 88 mm.

fout

goed

fout

goed