Dit is een persbericht van de Commissie Natuurherstel Westerschelde

PERSBERICHT:

Hertogin Hedwigepolder favoriet voor nieuwe natuur in Westerschelde

Alternatieven kosten minimaal 120 miljoen euro meer

DEN HAAG, 21 oktober 2008 - De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is verreweg de beste mogelijkheid om de natuur in de Westerschelde te herstellen. Dit adviseert de Commissie Natuurherstel Westerschelde. Commissievoorzitter Ed Nijpels presenteerde dinsdag het rapport 'Wennen aan de Westerschelde' aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De commissie noemt zes argumenten voor de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder: de ontpoldering draagt het meest bij aan de zoet/zout-getijdenatuur, is snel te realiseren en kost de Nederlandse overheid niets. Verder valt deze ontpoldering binnen het verdrag met Vlaanderen, gaat de minste landbouwgrond verloren en hoeft slechts één eigenaar te worden onteigend.

Op uitnodiging van de commissie leverden ruim vijftig Zeeuwse burgers, bedrijven en organisaties suggesties als alternatief voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen, die ligt ingeklemd tussen het Verdronken Land van Saeftinghe en de Belgische grens. De commissie verzamelde 78 alternatieven voor 300 hectare natuurherstel in de Westerschelde. Enkele daarvan bevonden zich buiten de Westerschelde, zoals ook de Eerste Kamer had gevraagd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om maatregelen in het Grevelingenmeer, de Eems-Dollard en de Oosterschelde. Alle alternatieven zijn diepgaand onderzocht.

Van de alternatieven selecteerde de commissie er vervolgens vijf die het predikaat 'kansrijk' meekregen. In volgorde van afnemende kwaliteit zijn dat:


1. De ontpoldering van de Zimmermanpolder en een gedeelte van de Fredericapolder, beide aan de noordkant van de Westerschelde.


2. Gecontroleerd toelaten van water in de Zimmermanpolder en de Fredericapolder, met instandhouding van de dijken ('gecontroleerd gereduceerd getij').


3. Ontpoldering van de Molen- en Perkpolder, ook in Zeeuws-Vlaanderen, plus aanvullende maatregelen voor kreekherstel (deels onder water laten lopen van binnendijkse kreekjes).


4. Meerdere kleine ontpolderingen langs de Westerschelde plus aanvullende maatregelen voor kreekherstel.


5. Gecontroleerd gereduceerd getij op vijf plaatsen langs de Westerschelde plus op acht plaatsen aanvullende maatregelen voor kreekherstel.

Deze alternatieven zijn weliswaar kansrijk, maar ze zijn ingewikkelder te realiseren en ze zijn aanzienlijk duurder dan het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder. De vijf alternatieven kosten de Nederlandse overheid tussen de 120 en 270 miljoen euro. Het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder wordt volledig door de Vlaamse overheid betaald, zoals in de Schelde-verdragen is vastgelegd. Als de minister kiest voor een van de alternatieven moeten de verdragen met Vlaanderen worden opengebroken.

De commissie doet een dringende oproep aan het bestuur van de provincie Zeeland om de op dit punt verstoorde bestuurlijke en maatschappelijke verhoudingen in Zeeland snel te verbeteren. De provincie Zeeland en vele provinciale organisaties zijn het de afgelopen jaren niet eens geworden over natuurherstel.

Een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden tussen rijksoverheid en provincie is een voorwaarde om tot natuurherstel te komen, vindt de commissie. De provincie moet het initiatief nemen om de onderlinge verhoudingen in Zeeland te verbeteren, ook met het oog op andere natuurmaatregelen die nog genomen moeten worden. De minister moet op haar beurt desnoods gebruik maken van de mogelijkheid om de poldergrond te onteigenen.

Regionale uitvoeringsmaatschappij en Westerscheldefonds

De commissie adviseert om het rijk en de provincie Zeeland de krachten te laten bundelen in een 'regionale uitvoeringsmaatschappij', zoals ook de Deltacommissie-Veerman heeft voorgesteld. De regio moet daarin de regie-rol krijgen, vindt de commissie. De commissie stelt voor om een deel van het geld dat bespaard wordt door de keuze voor de Hertogin Hedwigepolder onder te brengen in een Westerscheldefonds. De commissie adviseert 25 miljoen euro in het fonds te storten. Dit geld wordt gebruikt om de economische structuur in Zeeland te versterken, waaronder de landbouwsector.

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is een onderwerp dat in Zeeland veel emoties losmaakt, stelt de commissie vast. Het raakt de Zeeuwse ziel om lang geleden ingepolderde gebieden terug te geven aan de zee. Desondanks vindt de commissie het nu hoog tijd de knoop door te hakken. Het unieke karakter van de natuur in de Westerschelde moet behouden en versterkt worden. Niets doen brengt de natuur verder in gevaar. Snel beslissen is in het belang van het natuurherstel in de Westerschelde en van de inwoners van Zeeland.

Minister Verburg heeft de Commissie Natuurherstel Westerschelde gevraagd te onderzoeken of er alternatieve natuurherstelmogelijkheden zijn voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder, en zo ja welke. De commissie bestaat uit de heer drs. E.H.T.M. Nijpels (voorzitter), de heer prof. dr. C.H.R. Heip, mevrouw prof. dr. S.J.M.H. Hulscher, de heer J. Heijkoop en de heer A. Verbree.


---

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed