Milieu Centraal



* Klimaatcompensatie.nl doorstaat toets
Klimaatcompensatie.nl doorstaat toets

Utrecht 20/10/2008 - De aanbieders van klimaatcompensatie die samen het vignet `samenwerkende aanbieders van klimaatcompensatie' voeren, hebben hun werkzaamheden laten toetsen. De toetsing over 2007 is met een positief resultaat afgerond. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft het initiatief genomen voor de samenwerking en heeft het toetsingsproces begeleid.

Uit de toetsing van het onafhankelijke bureau van Jos Cozijnsen is gebleken dat alle aanbieders die het vignet samenwerkende aanbieders van klimaatcompensatie in 2008 willen dragen ook voldoen aan de gezamenlijk opgestelde afspraken. Zij voeren Klimaatcompensatie op een transparante en betrouwbare wijze uit. Bij de toetsing is gebleken dat er nog een aantal verbeterpunten zijn. De deelnemers gaan deze dit jaar verder uitwerken. Daarnaast is besloten te onderzoeken of het mogelijk is om een Klimaatcompensatie Keurmerk te ontwikkelen, waarin naast de transparantie eisen ook de kwaliteitseisen verder worden uitgewerkt en getoetst. Tot slot willen de aanbieders andere aanbieders stimuleren om aan deze eisen te gaan voldoen.

Helder en transparant

De aanbieders van klimaatcompensatie zijn in 2007 gestart met het vignet `samenwerkende aanbieders van klimaatcompensatie'. Binnen dit vignet zijn afspraken gemaakt om de communicatie over klimaatcompensatie helder en transparant te houden en ook zijn er kwaliteitscriteria afgesproken. Consumenten en andere afnemers vinden deze transparante informatie belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek door Milieu Centraal. Ook Minister Cramer van het ministerie van VROM heeft hierop aangedrongen.

Erkende standaard

Daarnaast hebben de aanbieders zich individueel vastgelegd op kwaliteitscriteria, bijvoorbeeld door voor een erkende standaard op dit gebied te kiezen. Omdat deze standaarden niet of nauwelijks ingaan op communicatie, hebben de aanbieders zich unaniem vastgelegd op een transparante manier van communiceren naar de consument en nemen zij hun verantwoordelijkheid voor het verder ontwikkelen van gezamenlijke normen voor klimaatcompensatie. Zij betreuren het dat Climate Neutral Group het initiatief heeft verlaten.

Klimaatcompensatie zorgt ervoor dat de broeikasgassen die in de lucht zijn gekomen, weer worden vastgelegd. Een bekende manier is het planten van bomen. Zij leggen CO2 vast zolang ze in de groei zijn. Compenseren voor het klimaat kan ook door het steunen van projecten voor duurzame energie. Denk aan een biogas- of zonnecentrale. Daarnaast is compenseren mogelijk door te investeren in energiebesparing.

Aanbieders

De aanbieders die het vignet `samenwerkende aanbieders klimaatcompensatie' over 2008 zullen voeren zijn: Essent, Greenchoice, Visa Greencard, Trees for Travel en Hivos. Andere aanbieders die aan de eisen willen voldoen worden van harte uitgenodigd toe te treden.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -