Artsen zonder Grenzen


Mensen doodsbang na aardbeving Tsjetsjenië

17/10/2008 11:25 -- Bij een aardbeving in Tsjetsjenië zijn 13 mensen omgekomen en ruim honderd gewond geraakt. Het epicentrum van de beving, afgelopen zondag 11 oktober, lag 40 kilometer ten oosten van de hoofdstad Grozny. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben medische en psychosociale hulp geboden.

De beving had een kracht van 4,7 op de schaal van Richter. In een aantal dorpen rond het epicentrum zijn huizen ingestort. Drie dagen na de beving waren nog naschokken voelbaar. Een groot aantal huizen is zwaar beschadigd en veel mensen in de zwaarst getroffen districten Gudermes en Kurchaloy durven hun huizen dan ook niet meer in. Het ziekenhuis in de stad Kurchaloy is verwoest. Het zwaarst getroffen dorp, Mayrtup, telt 11.000 inwoners. Volgens voorspellingen is de kans op meer bevingen in de komende tijd groot.

`Een ramp als deze is in tientallen jaren niet voorgekomen', zegt Mairbek Abdullayev, een Tsjetsjeense dokter van Artsen zonder Grenzen. `De mensen zijn doodsbang. Ze hebben hun bedden buiten gezet en stoken vuurtjes om de nacht door te komen'.

Op veel getroffen plekken waren teams van Artsen zonder Grenzen als eerste aanwezig. Vijf teams zijn actief in het rampgebied. In de eerste dagen voerden ze 562 consulten uit en boden ze 398 mensen psychosociale hulp. Veel patiënten hadden klachten die te maken hadden met stress, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen en psychosomatische klachten.

Onze teams zullen bekijken of er behoefte is aan noodhulpgoederen als dekens en oventjes. Verder zullen ze onderzoeken of de drinkwatervoorziening in de getroffen regio nog voldoende is.

Meer voedselhulp en onderdak nodig in Gonaïves, Haïti -- datum: 15/10