Gemeente Nijefurd


veiligheid met AED's

Nijefurd en Antonius Ziekenhuis vergroten veiligheid met AED's

AED.jpg

De gemeente Nijefurd krijgt binnen haar gemeentegrenzen Automatische Externe Defibrillatoren. Nijefurd is daarmee de eerste gemeente die initiatief neemt om in de hele gemeente AED's te plaatsen. Doel is om de veiligheid in het gebied sterk te vergroten.

Nijefurd en het Antonius Ziekenhuis Sneek-Emmeloord zijn hiervoor een samenwerking aangegaan. De intentie van de samenwerking is het plaatsen van en het ondersteunen met AED's als ook de instructie en bijscholing van personeel. Hiermee wordt de kwaliteit structureel vergroot.

Vanuit het project "Veilige Friese meren programma" wil het Antonius Ziekenhuis de veiligheid verbeteren door het plaatsen van AED's in heel Zuidwest Friesland.

Daarnaast heeft het Antonius Ziekenhuis de benodigde kennis, expertise en mogelijkheden om dit hele pakket te leveren. De gemeente dient op haar beurt een optimale dekking en toepassing van de AED's te garanderen.

Het pakket dat het Antonius Ziekenhuis levert, bestaat uit locatieonderzoek, training voor de AED-gebruikers, aanschaf en onderhoud van de AED's en nazorg. Bijkomend voordeel is dat er op de diverse locaties hetzelfde type AED komt en daarmee, behalve de veiligheid, ook de gebruiksvriendelijkheid vergroot.

Verschillende Friese gemeenten worden momenteel geconfronteerd met de risico's van AED's binnen hun gemeente. AED's die bijvoorbeeld niet op de juiste plekken beschikbaar zijn. Sommige AED's zijn misschien niet voldoende herkenbaar. Daarnaast zijn er misschien onvoldoende mensen die weten hoe ze een dergelijk apparaat moeten bedienen. Vanuit dit risico ontstond de behoefte tot samenwerking tussen de gemeente Nijefurd en het Antonius Ziekenhuis.