Openbaar Ministerie


* >Verkeersveiligheidsproject in woonwijk IJmuiden

Verkeersveiligheidsproject in woonwijk IJmuiden

Van sommige wegen hebben omwonenden en weggebruikers het idee dat ze niet veilig zijn. Om het gevoel van veiligheid binnen de bebouwde kom te vergroten zijn overal in het land speciale projecten gestart.

Die wegen waarover regelmatig wordt geklaagd, omdat er bijvoorbeeld te hard wordt gereden, kunnen aan een nader onderzoek worden onderworpen. Politie, gemeenten en het openbaar ministerie werken daarbij in een projectteam samen om deze zogenoemde `subjectieve onveiligheid' in kaart te brengen en zoveel mogelijk weg te nemen.

Dennekoplaan IJmuiden
Op dit moment loopt een project `subjectieve onveiligheid' in de Dennekoplaan in IJmuiden. Daar bleek uit een onderzoek met een ` wegkantradar' dat 19% aanzienlijk te snel rijdt, ondanks dat de 30-km weg geheel volgens de richtlijnen voor 'duurzaam veilig' is ingericht. Het doel van het project is om het aantal overtreders met extra verkeerstoezicht terug te dringen en zodoende het gebied veiliger te maken voor de buurtbewoners. De eerste week worden weggebruikers gewaarschuwd; de overtreders en overige passanten krijgen een folder mee met informatie over het project. Daarna worden gedurende vijf weken met lasergun en radarauto controles uitgevoerd en bekeuringen uitgeschreven aan overtreders. Na afloop worden weer metingen gehouden om te kijken of snelheid beter wordt nageleefd.

Waarom 30-km
Binnen een woonwijk is het belangrijk dat er niet hard wordt gereden. Bij aanrijdingen met een snelheid van 35 km komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km overleeft nog maar 15% de klap.

Meer over subjectieve onveiligheid