Persberichten Lekstroom, 11.30 uur

Utrecht, 21-10-2008

Vijf inbrekers aangehouden

HOUTEN Na een poging tot inbraak werden in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 oktober meerdere verdachten aangehouden.

Rond 02.20 uur kreeg de politie de melding dat vijf personen zich verdacht op Het Rond ophielden. Twee stonden er kennelijk op de uitkijk terwijl de andere vermoedelijk aan het inbreken waren.

Meerdere politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse. Agenten zagen een auto en een bestelbus op de Achterom rijden. Zij gaven de auto een stopteken, waarna de bestuurder stopte. De bestelbus kon daardoor niet doorrijden, waarna de bestuurder daarvan over het trottoir reed en ervandoor ging. Een andere politie-eenheid zag dit gebeuren en deze agenten gingen achter de bestelbus aan.

De achtervolging van de bestelbus eindigde in een voortuin van een woning aan de Spoorhaag. De twee inzittenden sprongen uit de bus en gingen er te voet vandoor. Agenten gingen te voet achter hen aan, maar raakten het zicht op hen kwijt. De bestelbus bleek van diefstal afkomstig te zijn en is in beslag genomen.

De drie inzittenden van de auto die op de Achterom werd gecontroleerd, jongens van 15, 17 en 18 jaar oud en allen afkomstig uit Diemen, werden aangehouden. In hun auto werd inbrekersgereedschap aangetroffen. De auto werd bestuurd door de 15-jarige jongen.

Er bleek aan Het Rond in een schuur te zijn ingebroken, maar de verdachten waren vermoedelijk vroegtijdig bij hun criminele activiteiten gestoord en zijn er zonder buit vandoor gegaan.

Terwijl de agenten in de omgeving naar de twee ontkomen verdachten zochten, zagen zij een auto verdacht in de buurt rondrijden. Mogelijk een handlanger van de twee. Een politie-eenheid ging achter de hard rijdende auto aan. Plotseling stopte de auto, de bestuurder sprong eruit en verdween in een brandgang. Hij werd niet meer aangetroffen, de auto werd in beslag genomen.

Kort voor 06.00 uur kreeg de politie de melding dat een kletsnatte jongen op het station in Houten stond. Agenten gingen ter plaatse en zagen dat de jongen voldeed aan het signalement van één van de twee ontkomen verdachten uit de bestelbus. De jongen, 15 jaar oud en afkomstig uit Diemen, werd aangehouden.

Rond 06.50 uur meldde de Spoorwegpolitie dat zij de vijfde verdachte, een eveneens 15-jarige jongen uit Diemen, in de trein naar Utrecht hadden aangehouden. Dit betrof de tweede verdachte uit de bestelbus.

Alle vijf de aangehouden verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zij zijn voor nader onderzoek ingesloten

Winkeldiefstal

NIEUWEGEIN Op maandag 20 oktober werd een man voor winkeldiefstal aangehouden.

Rond 17.55 uur zag een medewerker van een winkel aan de Veldwade dat drie mannen veel belangstelling hadden voor de boormachines. Op een gegeven moment schermden twee van de mannen de andere af, waarna hij een boormachine van ruim tweehonderd euro pakte en die in zijn tas deed.

De man die de boormachine had gestolen, een 23-jarige man uit Doorn, werd door personeel van de winkel aangehouden en even later aan de politie overgedragen. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en bleek geen onbekende van de politie te zijn. Hij is ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Tegen paaltje

NIEUWEGEIN Een vrouw raakte op maandag 20 oktober gewond bij een ongeval.

Rond 13.30 uur fietste een 71-jarige vrouw uit Nieuwegein over het fietspad van de Glanerschans. Daarbij zag zij vermoedelijk een verhoging met daarop een rood/witte paal over het hoofd. Zij botste tegen de verhoging en viel met haar gezicht tegen de paal. Daardoor liep zij letsel in haar gezicht op. Zij werd per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis gebracht.