Vereniging Eigen Huis: overheid moet huizenkoper over streep trekken

21/10/2008 12:10

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: overheid moet huizenkoper over de streep trekken

Halvering overdrachtsbelasting; hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

Amersfoort, 21 oktober 2008

Met twee maatregelen moet de overheid twijfelende huizenkopers en terughoudende geldverstrekkers meer vertrouwen geven. Het gaat om een tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting en een hogere financieringsgrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), aldus Vereniging Eigen Huis in een brief aan de ministers Bos van Financiën en Vogelaar van Wonen.

Vereniging Eigen Huis vindt dat maatregelen nodig zijn omdat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt snel daalt. Financiers zijn terughoudender geworden bij het verstrekken van hypotheken. Als de verkoop van woningen hierdoor in het slop raakt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. De woningmarkt is immers een belangrijke peiler en onmisbare drijfveer voor onze economie.

Vereniging Eigen Huis stelt voor de overdrachtsbelasting per direct van 6 naar 3 procent te verlagen als tijdelijke steunmaatregel voor de woningmarkt. De inkomsten die het Rijk hierdoor misloopt, worden voor een belangrijk deel gecompenseerd omdat door de tariefsverlaging meer woningen zullen worden verkocht.

De hoge overdrachtsbelasting leidt bij aankoop tot een fors vermogensverlies die in de huidige markt niet meer binnen redelijke tijd wordt goedgemaakt door een waardestijging van de woning. Mensen zijn daardoor minder snel geneigd te verhuizen en blijven dus langer in hun woning zitten. Door de overdrachtsbelasting te verlagen, verminderen de bijkomende kosten en zullen mensen sneller besluiten een (volgend) huis te kopen.

Met een hogere NHG-grens kunnen meer huizenkopers een veilige en goedkopere hypotheek afsluiten. Vereniging Eigen Huis is van mening dat het grensbedrag van de NHG voor nieuwe woningaankopen per direct omhoog moet van 265.000 euro naar 350.000 euro. Hierdoor stijgt het aantal woningen dat onder de garantieregeling valt van 60% naar 80%. Deze maatregel kan op de verslechterende woningmarkt de terughoudendheid bij financiers wegnemen om hypotheken te verstrekken. Bij een hypotheek met NHG hebben zij volledige zekerheid op terugbetaling.





http://www.eigenhuis.nl