Partij van de Arbeid

50 euro extra voor minima

21-10-2008 10:12

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum ontvangen in december een extraatje van 50 euro. Staatssecretaris Aboutaleb heeft met de gemeentes afspraken gemaakt over de uitvoering hiervan. Het extra geld is een initiatief van PvdA-kamerlid Spekman.

Op initiatief van de PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman heeft de Tweede Kamer in juni besloten om dit jaar 50 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor inkomensondersteuning van minima. Dit gebeurde met een amendement op de zogeheten Voorjaarsnota. Doel van het amendement is om alle gezinnen in Nederland met een inkomen tot 120% van het minimumloon (+/- 21.000 bruto) een bedrag van 50 euro te kunnen uitkeren in de weken voor Kerstmis.

Staatssecretaris Aboutaleb heeft nu met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afgesproken dat gemeenten er voor gaan zorgen dat het geld bij de doelgroep terecht komt. Gemeenten kunnen besluiten om huishoudens met een minimuminkomen die zij al kennen automatisch het extraatje te verstrekken. Andere huishoudens met een inkomen tot en met 120 procent van het sociaal minimum zullen via voorlichting op de 50 euro extra worden gewezen en kunnen het extraatje bij hun gemeente aanvragen. Staatssecretaris Aboutaleb maakt deze maand dit extra geld over aan gemeenten.

Het eenmalige bedrag is netto en wordt niet als inkomen beschouwd. Dat betekent onder meer dat het geen gevolgen heeft voor het recht op huur- en zorgtoeslag.