Hoge sterfte onder jonge wedstrijdduiven: Dierenbescherming wil verbod

21/10/2008 12:30

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Den Haag, 21 oktober 2008 - Omdat extreem veel jonge duiven dood gaan als gevolg van zogenaamde 'eenhoksraces' wil de Dierenbescherming een verbod op deze wedstrijden. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming heeft minister Verburg (LNV) hierover vandaag een brief geschreven. De Dutch Open, een race met duizenden jonge duiven en een prijzenpot van 100.000 euro die notabene op Dierendag werd gehouden, heeft naar schatting aan zo'n 1600 vogels het leven gekost. Dat is driekwart van het totaal aantal betrokken duiven.

Een groot deel van de jonge dieren is door een besmettelijke ziekte al voor aanvang van de wedstrijd bezweken. Daarnaast is een groot deel tijdens de trainingsvluchten verdwenen. Het aantal dode jonge dieren dit jaar staat niet op zichzelf. "In de afgelopen jaren is telkenmale sprake van een onacceptabel hoge uitval", zegt Frank Dales van de Dierenbescherming. In 2004 ging het om 56 procent van de dieren en vorig jaar om 39%. De organisatie zegt geen cijfers te hebben over 2005; die zouden niet zijn bewaard.

In mei moest de VWA in het hok in Nederhorst den Berg, waar 2100 duiven verzameld waren, een ophokplicht instellen wegens het uitbreken van twee besmettelijke virussen: paramixo ofwel pseudo-vogelpest en circo. Hieraan zijn naar schatting 700 á 900 jonge dieren bezweken. Toen de vogels na ruim 11 weken naar buiten mochten, is tijdens de trainingen vrijwel eenzelfde hoeveelheid verloren. Uiteindelijk waren er bij de start van de race slechts 510 duiven over.

Kenmerkend voor dit type wedstrijd is dat duizenden jonge duiven van 4 á 5 weken oud bij elkaar in één hok worden geplaatst en getraind om uiteindelijk een afstand van circa 400km af te leggen. ''De Dierenbescherming vindt het gevaar dat binnen zo'n grote groep vogels, aangevoerd vanuit talloze plaatsen, ziektes ontstaan onaanvaardbaar groot'', zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Volgens hem zijn de duiven daar te kwetsbaar voor. ''Eén zwakke duif kan de hele kolonie ziek maken. Daarnaast is het ondoenlijk om overzicht te houden over zo'n gigantische partij dieren. Zijn zij wel in de juiste conditie om de geplande afstand af te leggen?'', vraagt Dales zich af.

Tegenover dit slagveld staat een ordinair prijzencircus. Uit een omzet van 262.500 euro die de wedstrijdorganisatie heeft opgestreken dit jaar, is 100.000 euro besteed aan prijzengeld. Zo kon de winnaar dit jaar kiezen uit 20.000 euro of een Citroen C4 ter waarde van 24.000 euro.. Ook voor de 2e en 3e prijswinnaars lag er een Citroen auto of geld in het verschiet. Ook basisscholen zijn dit jaar benaderd om mee te doen. In ruil voor het vertonen van een promotie-dvd over de duivensport aan de kinderen mochten scholen duiven adopteren en meedingen naar een eigen hoofdprijs van 2500 euro. Saillant detail: uit een steekproef van de Dierenbescherming blijkt dat de deelnemende scholen niet op de hoogte waren van het aantal door ziekte bezweken vogels. Deze scholen krijgen een brief van de Dierenbescherming om ze te wijzen op hun deelname aan de omstreden wedstrijd.





http://www.dierenbescherming.nl