Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verdenking van nieuw serotype blauwtong in Nederland

21 oktober 2008 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2008/2124 21 oktober 2008

onderwerp bijlagen erdenking van nieuw serotype V
blauwtong in Nederland Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de verdenking van een nieuw serotype blauwtongvirus in Nederland en de maatregelen die ik heb genomen.

Situatie
Tot begin oktober zijn in Nederland ongeveer 55 gevallen van blauwtong geconstateerd. In bijna alle gevallen werd serotype 8 vastgesteld, het type dat sinds 2006 in Nederland en de ons omringende landen circuleert. Recent is bij drie dieren op drie verschillende bedrijven in het oosten van het land een vorm van blauwtong aangetroffen die afwijkt van het in Nederland heersende type 8. Op twee van de drie bedrijven was gevaccineerd tegen type 8. Het Centraal Veterinair Instituut heeft vastgesteld dat het niet gaat om blauwtong type 1 dat in Frankrijk voorkomt en zich in noordelijke richting beweegt. In samenwerking met het EU-referentielaboratorium in het Verenigd Koninkrijk wordt verder onderzoek gedaan om vast te stellen of hier sprake is van een variant van type 8 of van een ander of nieuw type blauwtongvirus.

Vooruitlopend op de resultaten van verder onderzoek heb ik, naast de maatregelen die al gelden in verband met blauwtong type 8, maatregelen genomen om onze handelspartners te beschermen tegen insleep van bovengenoemd nog niet nader te duiden blauwtong serotype. Ik heb maandag 20 oktober om 18.00 uur een exportverbod afgekondigd van fok- en gebruiksdieren gevoelig voor blauwtong (herkauwers), vooralsnog voor een periode van 14 dagen. Voor slachtdieren gelden deze maatregelen dus niet.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 21 oktober 2008 VD. 2008/2124 2

Wanneer blijkt dat er geen sprake is van een nieuw of sterk afwijkend blauwtongvirus serotype, wordt het exportverbod opgeheven en valt Nederland terug op de maatregelen die al gelden in verband met type 8.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --