Politie Gelderland-Midden

Politie waarschuwt voor hardnekkige oplichtingspraktijken
Publicatiedatum: 21-10-2008 12:43:45

WAGENINGEN - Het is geen nieuw, maar wel een hardnekkig fenomeen. Een onbekende man lijkt in Wageningen ogenschijnlijk willekeurige voorbijgangers aan te klampen met een zielig verhaal. Hij weet daarbij keer op keer indruk te maken. Zo lukte het hem de afgelopen veertien dagen bij zes verschillende slachtoffers kleine geldbedragen los te praten.

Dat is gelijk een kenmerk van de oplichtingen, het gaat om relatief kleine geldbedragen. Daarbij valt op dat de man elke keer inspeelt op het gemoed van zijn slachtoffers. Een naast familielid (broer, zus, moeder, oma) - zo vertelt hij - is plotseling opgenomen in het ziekenhuis. Het is altijd onduidelijk wat de ernst van de aandoening is, maar er is wel dringend noodzakelijk om op ziekenbezoek te gaan. Met een taxi, en dat kost geld. Geld dat de man niet heeft. Of hij niet even een paar euro kan lenen ...
Het hoeft geen betoog dat het geleende geld nooit terug komt.

Signalement
De man die de oplichtingspraktijken pleegt, heeft een blanke huidskleur. Hij is ongeveer 40 jaar oud. Hij moet rond de 1.80 meter lang zijn. Volgens verschillende slachtoffers heeft hij een slank postuur en een slank gezicht. Hij heeft lang, dun, steil, blondkleurig haar. Vermoedelijk draagt hij geen bril, baard of snor. Opvallend zijn de oorknoppen, die hij in beide oren draagt. De man spreekt algemeen beschaafd Nederlands. Verschillende aangevers meenden ook aan de man gemerkt te hebben dat hij echt in paniek is, dat hij snel naar het ziekenhuis moet.

Leen geen geld uit aan onbekenden
Het advies van de politie is deze man (en overigens sowieso onbekenden) geen geld te lenen of geven. Zijn verhaal dient naar alle waarschijnlijkheid maar één doel: zijn slachtoffers geld af troggelen. Hoe solide het verhaal ook klinkt, enige gezonde achterdocht is op zijn plaats. Als geld wordt geweigerd, vertrekt de man - kennelijk op zoek naar andere slachtoffers. Bij de politie hebben inmiddels verschillende mensen aangifte gedaan. Bent u ook slachtoffer geworden van deze truc? Doet u dan aangifte bij de politie.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---