Gemeente Zijpe


2008-10-21 Tentoonstelling ArtAgainstWater geopend Logo ArtAgainstWater

Rond 15.00 uur was het gezellig druk in de hal van het gemeentehuis van Zijpe. Nadat Ab Helsloot de aanwezigen welkom had geheten nam Jan Hopman het woord. Samen met nog zeven kunstenaars heeft hij het initiatief genomen om via de beeldende kunst aandacht te vragen voor de dreiging van het stijgen van zeespiegel.

Hun inspiratiebron was en is de Hondschbossche- en Pettemer Zeewering.

Het kunstenaarscollectief ArtAgainstWater bestaat uit acht kunstenaars die op hun eigen wijze door middel van beelden, schilderijen, tekeningen en foto's u willen meenemen naar dat veranderende klimaat. Jan bedankte het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor hun ondersteuning in de voorbereiding en de gemeente Zijpe voor het beschikbaar stellen van het gemeentehuis en de daadwerkelijke totstandkoming van de tentoonstelling.

Groepsfoto

Muziek

Ook was Bert van Baar aanwezig. Regelmatig treedt hij op tijdens activiteiten rondom de kustverdediging, Petten aan Zee en de natuur in het algemeen. Bert vroeg via een korte voordracht op muzikale wijze aandacht voor de zee en het landschap. Nadat een ieder was voorzien van een flesje water kreeg portefeuillehouder kunst en cultuur Piet Morsch het woord. Piet schetste kort hoe de samenwerking was ontstaan tussen de gemeente en het kunstenaarscollectief. In een relatief korte voorbereidingsperiode is uiteindelijk deze tentoonstelling tot stand gekomen.

Openingshandeling

Na zijn woorden nodigde Ab Helsloot de wethouder uit om samen met burgemeester Anja van Apeldoorn- Pruijt de openingshandeling te verrichten. Er stond een schildersdoek opgesteld, er waren wat potten verf en een aantal penselen. Nu nog even de creativiteit. De burgemeester koos precies een stevig penseel, mengde meteen al kleuren en toverde een mooie ronde vorm op het doek. Een van de kunstenaars zag direct het talent van de burgemeester. Piet Morsch gaf met een aantal forse halen weer een andere dimensie aan het schilderij. Anja van Apeldoorn- Pruijt nodigde de kinderen van kunstenares Sandra Ale uit om te helpen.

Openingshandeling

En dan is het de kunst om te stoppen. Met het stoppen van deze handeling was de tentoonstelling geopend en konden de aanwezigen de tentoonstelling bezoeken.

Openingstijden

Vanaf maandag 20 oktober 2008 is de tentoonstelling ArtAgainstWater te bezichtigen. U bent van harte welkom van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur ( op vrijdag tot 15.30 uur)

Donderdag 11 december 2008 is de laatste mogelijkheid. Laat deze kans niet voorbij gaan.

De kunstenaars bij hun werk...

Karel Puhl Kees Kasbergen Ben Koning Giel Clijsters

Barbara Hardmeier Thijs Quispel

Sandra Ale Jan Hopman