Gemeente Waddinxveen


College presenteert sobere en sluitende begroting omslag begroting 2009-2012 GEMWAD.JPG

Het college van B&W presenteert een sobere en sluitende programmabegroting 2009-2012. Het college voert door de raad gemaakte keuzen uit, zoals de vernieuwing van het zwembad, de verplaatsing van de bibliotheek en de voorzieningen in de toekomstige wijk Triangel.

Daarnaast heeft het gezond maken van de gemeentelijke financiën de volle aandacht. Het college geeft daarom weinig ruimte aan nieuw beleid, behalve als het wettelijk verplicht en/of onvermijdelijk is. Een uitzondering maakt het college voor het project leefbare wijken. Het college wil graag in samenspraak met de vier wijkplatforms investeren in leefbaarheid van de woonmilieus. Daarom is hiervoor 40.000 euro uitgetrokken.

Wethouder Dirk Lont van financiën: Onze projecten en onze strategische keuzen voeren we uit. Het is noodzakelijk voor een maatschappelijke en financieel gezonde gemeente. Het is goed voor ons werk-, woon- en leefklimaat. Op onze gemeentebegroting hebben we overigens een licht overschot, maar we moeten wel rekening houden met de onzekere economie en met toekomstige kosten voor (onderwijs)voorzieningen in Triangel, ná 2012. We kijken dus ver vooruit.

Beleid en bezuinigingen
Het college is zuinig met nieuw beleid en voert geen nieuwe bezuinigingen door. Er wordt geïnvesteerd in noodzakelijk beleid, onder andere het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Elektronisch Kind Dossier, het bestrijden van vandalisme en graffiti, de kwaliteit van de brandweerzorg in regionaal verband en duurzame onkruidbestrijding. Het college wil ook niet tornen aan de uitvoering van Wmo. Er wordt voor het eerst een complete set beheerplannen aangeboden. Dat is goed voor het planmatige en doelmatige onderhoud in de openbare ruimte, sportvelden en kunstwerken.

Gemeentelijke heffingen
Inwoners van Waddinxveen betalen met ingang van 2009 twaalf euro meer rioolheffing. De nieuwe wet Gemeentelijke Watertaken heeft de gemeente sinds 2008 meer verplichte taken gegeven, ook voor hemelwater en grondwater. Het college wil de rioolheffing kostendekkend houden, vandaar de stijging. Er komt, behalve de inflatiecorrectie geen extra OZB-stijging bovenop de vorig jaar aangekondigde stijging (10%). De afvalstoffenheffing wordt in 2009 met veertig euro verminderd. Voor dit jaar was dat zestig euro (zie ook tabel woonlasten gemeenten in de regio).

Begrotingsbehandeling
De begrotingsvoorstellen van het college van B&W moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De begroting wordt op 28 oktober besproken in de commissie Openbare Ruimte, op 29 oktober in de commissie Bestuur en Middelen en op 30 oktober in de commissie Samenleving. De vergaderingen beginnen om 20.00 uur. De raadsvergadering is op woensdag 12 november, om 19.00 uur. De vergaderingen zijn openbaar. De programmabegroting is ook te downloaden van de website www.waddinxveen.nl.

Te downloaden:

* Bijlage lastendruk begroting.doc (47 KB)

Programmabegroting 2009-2012