Gemeente Wervershoof


Strategische Visie nieuwe gemeente Medemblik

09 okt 2008
De fusiegemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik hebben op 2 oktober jl. de strategische visie vastgesteld. In dit document staan de ambities, kernopgaven, missie en de toekomnstige relatie met de burger centraal.
e nieuwe gemeente Medemblik heeft ruim 40.000 inwoners en bestrijkt een oppervlakte van bijna 26.000 ha. Meer dan de helft daarvan (ong. 13.500 ha) is water. Ongeveer 4000 ha is agrarisch gebied. De nieuwe gemeente kenmerkt zicht verder door een rijk gemeenschapsleven, aandacht voor het behoud van de identiteit van de kernen en een sterke en diverse economische structuur. Het vrijwilligersbeleid wordt gezien als een speerpunt van beleid.

Ambities
De nieuwe gemeente heeft ambities op het gebied van recreatief toerisme. Demografische ontwikkelingen zoals het wegtrekken van jongeren vragen ook de nodige aandacht. Dit geldt ook voor onderwijs en woningbouw. Daarnaast heeft de ontwikkeling en behoud van werkgelegenheid in de nieuwe gemeente Medemblik prioriteit. Innovatieve agrarische activiteiten horen hierbij. Ook internationale samenwerking kan onderdeel zijn van toekomstig beleid. De nieuwe gemeente(organisatie) kenmerkt zich tot slot door een actief personeelsbeleid, financiële terughoudendheid en een zakelijke en nuchtere bestuursstijl.

Kernopgaven
De kernopgaven van de nieuwe gemeente zijn:
o Actief en sterke partner zijn op het terrein van voorzieningen, woningbouw, bedrijvigheid, natuur en landschap en ontwikkeling van de recreatie.
o Behoud en versterking van het voorzieningenniveau in de kernen versterking van de dienstverlening en de robuustheid van de ambtelijke organisatie

Missie
De nieuwe gemeente Medemblik is een gemeente waar veilig wonen, werken en recreëren in een mooie omgeving centraal staat en inwoners zich thuis voelen. Het is een gemeente waar het bestuur dichtbij de bevolking staat en een sterk beleid wordt gevoerd, gericht op het in stand houden van de eigen identiteit van de woonkernen.

Relatie burger-bestuur
De nieuwe gemeente Medemblik zet zich in om de afstand tussen burger en bestuur te minimaliseren. Uitgangspunt hierbij is dat de gemeente weet wat er leeft in haar kernen: de gemeente luistert naar haar burgers. Een van de instrumenten die de gemeente hiertoe zal inzetten is uitvoering geven aan het concept `interactief besturen'. Dit betekent dat de ge¬meente ernaar streeft burgers en maatschappelijke organisaties in een vroeg stadium te betrekken bij vraagstukken die hen raken, op zodanige wijze dat zij ook bin¬nen door de gemeente te stellen kaders invloed kunnen uitoefenen.

Optimaliseren van de dienstverlening
Hoe de dienstverlening verder vorm krijgt wordt uitgewerkt in het dienstverleningsconcept. Uitgangspunt is minimaal het in stand houden van de voorzieningen in de kernen. De aanwezigheid van meerdere en diverse voorzieningen vormt een belangrijk kenmerk van de nieuwe gemeente Medemblik. Het is een belangrijke doelstelling voor de nieuwe gemeente om het voorzieningenniveau - daar waar de gemeente invloed op kan uitoefenen - binnen de kernen op minimaal hetzelfde peil te houden als nu het geval is. Hiertoe zal de gemeente nadrukkelijk aandacht schenken aan kernenbeleid. Vooralsnog wordt uitgegaan van minimaal gelijkblijvend beleid ten aanzien van de kernen. De nieuwe gemeente krijgt een stevige positie in de regio. De nieuwe gemeente Medemblik zal een sterke rol in de regio spelen en een bepalende speler zijn bij het ontwikkelen van regionaal beleid. De nieuwe gemeente vormt ook een stevige gesprekspartner in regionaal overleg.

De nieuwe gemeente Medemblik kan acteren als een volwaardige partner ten opzichte van andere overheden. Zij is goed in staat haar belangen te behartigen, mede ten opzichte van de ambities van de andere gemeenten in de regio. De nieuwe gemeente is in staat om strategisch beleid te ontwikkelen, autonoom beleidsontwikkelingen te realiseren en consistent uit te voeren. Dit betekent dat de nieuwe gemeente de belangrijke beheerstaken van het groene gebied oppakt maar ook taken op het gebied van volkshuisvesting, voorzieningen en recreatie. Op die terreinen waar de gemeente niet zelfstandig kan of wenst te opereren zoekt zij samenwerking met omliggende gemeenten.

Volledige tekst beschikbaar
Het bovenstaande is een samenvatting. Klik hier voor de volledige tekst van de Strategische Visie.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 ZG en Postbus 41, 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171