D66

Ouders verantwoordelijk voor naleven advies kijkwijzer

21 oktober 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil niet dat het kabinet exploitanten van bioscopen en filmtheaters strafbaar stelt, wanneer adviesleeftijden van de kijkwijzer door ouders niet opgevolgd worden. Volgens Van der Ham zijn de leeftijdsgrenzen een advies aan de ouders. "Die zijn verantwoordelijk, niet de exploitant", aldus de sociaal-liberaal.

Exploitant strafbaar gesteld

Kijkwijzer adviseert over schadelijkheid van films tot een bepaalde leeftijd. In informatie die de bioscoopexploitanten vorige maand ontvingen, wordt benadrukt dat exploitanten verplicht zijn leeftijdsgrenzen van zes, negen en twaalf jaar in acht te nemen. Ze zouden strafbaar zijn wanneer ze dat nalaten. Tot dusver werd alleen de grens van zestien jaar als wettelijk verplicht gehanteerd.

Verantwoordelijkheid bij ouders

Van der Ham: "De verantwoordelijkheid voor het al dan niet opvolgen van het advies van de kijkwijzer ligt bij de ouders, niet bij de exploitant van de bioscoop. De kijkwijzer is nadrukkelijk bedoelt als advies aan de ouders. Het zou vreemd zijn om nu de exploitanten strafbaar te stellen wanneer ouders deze adviezen in de wind slaan."

Identificatieplicht voor kinderen van vijf?

De nieuwe richtlijn vormt ook een breuk met de identificatieplicht in Nederland die geldt vanaf veertien jaar. Van der Ham: "Nu zouden ook jongeren onder die leeftijd zich moeten kunnen identificeren voor bezoek aan de bioscoop. Wij willen niet naar een samenleving waar kinderen van vijf zich moeten identificeren."

Lees hier de Kamervragen van D66 over de betutteling in de filmsector.