PvdA Europees parlement


PvdA steunt nieuwe EU-handelscommissaris Ashton

21 oktober 2008

"Het eigenlijke doel van internationale handel is meer welvaart, meer stabiliteit en een rechtvaardige wereld," aldus de nieuwe handelscommissaris Barones Catherine Ashton.

Tijdens een drie uur durende hoorzitting in het Europees Parlement toonde zij zich een waardige opvolger van Peter Mandelson. In haar verklaring benadrukte Ashton haar inzet voor eerlijke en duurzame handel en voor stabiliteit op de wereldmarkt. In navolging van de Britse premier Gordon Brown toonde Ashton de bereidheid en de kwaliteit om daadkrachtig op te treden in tijden van financiële crisis.

Volgens Thijs Berman (Ontwikkelingssamenwerking) en Jan Marinus Wiersma (Internationale Handel) zijn nieuwe economische afspraken essentieel. Berman:"Het is goed dat ze bereid is om handelsakkoorden tussen Europa en ontwikkelingslanden te herzien: ze moeten leiden tot ontwikkeling niet tot onrecht. Het belang van arme landen moet voorop staan."

Wiersma prijst Ashton om haar oproep tot meer transparantie en eerlijke regels binnen het multilaterale handelsregime. "Ashton streeft naar een hardere aanpak van kinderarbeid en strengere klimaatregels binnen de wereldhandel. Dit zijn voor de sociaal democraten prioriteiten in het buitenlands beleid."

Morgen wordt in het Europees Parlement gestemd over de benoeming van de nieuwe handelscommissaris. Ashton is verzekerd van de steun van de Europese sociaal-democraten.