PvdA Europees parlement


Europarlementariër peilt mening over Europese medezeggenschap

21 oktober 2008

PvdA-europarlementariër Jan Cremers gaat op vrijdag 24 oktober (14.00-19.00 uur) in het Utrechtse zalencentrum In de Driehoek in discussie over de richtlijn voor Europese ondernemingsraden. Cremers, namens de sociaal-democratische fractie woordvoerder in het Europees Parlement, peilt de mening van experts en betrokkenen belanghebbenden over de herziening van de Europese richtlijn, die de basis vormt voor de informatie- en consultatierechten van werknemers in grote ondernemingen.

De lange traditie in Nederland op het gebied van medezeggenschap en ondernemingsraden staat als gevolg van de globalisering onder druk. De invloed van nationale ondernemingsraden neemt af en besluiten in grote ondernemingen, met gevolgen voor Nederlandse werknemers, worden steeds vaker in een ander Europees land genomen.

De Europese Unie erkent dit probleem, maar de huidige Europese richtlijn voor Europese ondernemingsraden (EORs) biedt onvoldoende duidelijkheid en houvast. Ook schort het nog erg aan de naleving. Onlangs kwam de Europese Commissie, na jaren van stilstand, met een voorstel tot herziening van de richtlijn over de Europese medezeggenschap.

Jan Cremers is echter weinig enthousiast over het voorstel. Wegens onduidelijkheden en meningsverschillen over de interpretatie van de huidige richtlijn, zijn de afgelopen twaalf jaar betrokken partijen keer op keer naar de rechter gestapt. 'Met die rechterlijke uitspraken heeft de Commissie bij deze herziening van de richtlijn te weinig rekening gehouden', aldus Cremers. Hier ligt volgens hem een belangrijke taak voor het Europees Parlement. 'We gaan alles op alles zetten om dit voorstel te verbeteren', aldus Cremers.

De herziene EOR-richtlijn behelst onder meer de plicht voor ondernemingen om de EOR tijdig te informeren, het recht op scholing en een betere definitie van het informatie- en adviesrecht. Cremers: 'Dit lijkt een stap vooruit, maar gaat nog steeds voorbij aan eisen die leden van EORs afgelopen jaren hebben geformuleerd. Zo is de definitie van de ondernemingen die de richtlijn moeten naleven onduidelijk. Ook had ik graag meer afspraken over faciliteiten voor werknemersvertegenwoordigers.

Ook vindt Cremers het huidige Commissie-voorstel nadelig voor de betrokkenheid van kleinere landen, zoals Nederland. De Commissie wil namelijk dat alleen vestigingen van bedrijven met meer dan 50 werknemers in de EOR vertegenwoordigd worden. Bovendien wordt er niks gedaan aan de slechte naleving door het bedrijfsleven. Sancties voor het niet naleven van verplichtingen ontbreken', stelt Cremers.

Tijdens deze forumbijeenkomst peilt PvdA-er Cremers, schaduwrapporteur en woordvoerder namens de sociaal-democratische PES-fractie, daarom de mening van experts en andere belangstellenden over de Nederlandse inbreng. Een groot aantal Nederlandse deskundigen en belanghebbenden zullen bijdragen aan het debat. Ook PvdA-kamerlid Paul Kalma is bij de bijeenkomst aanwezig.