Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


21-10-2008
Arbocatalogus in Utrecht officieel gelanceerd

Hoewel de Arbeidsinspectie officieel haar fiat nog moet geven, is op donderdag 16 oktober in Utrecht in bijzijn van een groep van zeventig belangstellenden de Arbocatalogus officieel gelanceerd. "Het motto van de Arbeidsinspectie is `Vertrouwen in plaats van wantrouwen'.

De aanpak van de agf-sector met www.gezondehandel.nl geeft veel vertrouwen", aldus Michiel Staal van de Arbeidsinspectie. In een korte inleiding vertelde Frugi Venta secretaris Leo Welschen meer over de aanleiding van de totstandkoming van de Arbocatalogus. Drijvende kracht achter de Arbocatalogus is echter Inge Ribbens."

Hercontroles
"Aanleiding om de agf-sector als pilot te gebruiken voor het nieuwe controleren waren een aantal overtredingen die al in 2002 en daarvoor zijn geconstateerd op het gebied van Machineveiligheid en Fysieke belasting", aldus Michiel Staal van de Arbeidsinspectie. "Ons nieuwe motto luidt `Hard waar het moet, zacht waar het kan'. Dat houdt in dat we optreden waar nodig en werkgevers en werknemers bevorderen om zelf aan de slag te gaan." Staal richtte zich tevens tot de personen die er niet waren. "Juist bedrijven die het meest moeten veranderen, zie je niet op bijeenkomsten zoals deze. Maar de kans dat de Arbeidsinspectie bij u op bezoek komt, wordt steeds kleiner naarmate we u vaker zien", verzekerde Staal de aanwezigen.

Sjouwen en stapelen
Ron de Greeff van Langfruit vertelde over zijn eigen Arbo-ervaringen. "We dachten dat met een nieuw pand alles wel oké was, maar dat was niet zo. Het personeel is zich er zelf niet zo van bewust dat er een probleem is. Die sjouwen en stapelen gewoon door. We moeten nu eerst aan de bewustwording werken. We zijn blij dat de Arbeidsinspectie iets meer tijd geeft, want wat hoog tillen betreft zijn we er nog niet uit. En de pallethoogte is heilig, dus moeten we zoeken naar technische hulpmiddelen om dat mogelijk te maken.

Tipkaarten
Uitleg over de digitale arbocatalogus www.gezondehandel.nl kwam van Nicolien Langen van adviesbureau Vhp Ergonomie, het bedrijf dat de digitale arbocatalogus heeft gemaakt. De digitale Arbocatalogus omvat de onderdelen Intern transport en Fysieke belasting. Ook zijn er tipkaarten gemaakt met goed/fout plaatjes van Intern transport en Fysieke belasting. Leden van Frugi Venta kunnen de kaarten downloaden op het ledendeel.
Marlies Lutgendorf, eveneens van Vhp gaf uitgebreid uitleg over de ontwikkeling van het opstapbordes. Een hulpmiddel bij tillen boven
1.80 meter. Als het opstapbordes klaar is zal op kosten van het AGF Groothandelsfonds een tiental exemplaren worden aangeschaft. Deze kunnen dan door bedrijven worden uitgetest, voor ze een besluit nemen één of meerder opstapbordessen aan te schaffen.