Toename van fietsendiefstallen vraagt om aanpak

Nieuwerkerk aan den IJssel , 21-10-2008 o De politie merkt een toename van het aantal fietsendiefstallen in Nieuwerkerk aan den IJssel op. Met name vanaf september is er een stijging te zien. De fietsendiefstallen vinden verspreid over de gemeente plaats. De politie wil het aantal fietsendiefstallen terug gaan brengen en zal daarom de komende tijd meer controleren op de plaatsen waren fietsen gestald zijn. De politie vraagt fietsers ook alert te zijn en verdachte situaties te melden.

FietsenBel 1-1-2 bij een heterdaad, bel 0900-8844 bij een verdachte situatie Ziet u een verdacht persoon rondlopen bij een fietsenstalling, met grote interesse voor gestalde fietsen bel dan de politie op 0900-8844. Betrapt u een persoon op heterdaad bij een diefstal bel dan 1-1-2. Op deze manier kan de politie direct in actie komen.

Wat kunt u zélf doen om fietsendiefstal te voorkomen? Zet uw fiets zoveel mogelijk in de daarvoor bestemde rekken. Zet de fiets niet op onverlichte of onoverzichtelijke hoeken. Gebruik altijd twee verschillende type sloten; fietsendieven zijn vaak gespecialiseerd in één type slot. Bevestig uw fiets aan een vast object met een ketting of een kabelslot. Zet uw fiets niet aan het voorwiel vast, maar aan het frame. Zorg ervoor dat het slot de grond niet raakt; fietsendieven slaan het slot kapot op een stoeptegel of ze gebruiken een betonschaar. Als het slot op de grond ligt dan kunnen ze meer kracht zetten op de betonschaar door erop te staan.

Maak een fietsenpaspoort aan Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Via de website www.fietsendiefstal.nl kan er een fietsenpaspoort aangemaakt worden waarin alle unieke eigenschappen van de fiets kunnen worden genoteerd. Op het moment dat de fiets gestolen is kan er eenvoudig aangifte gedaan worden. Dit kan overigens via www.politie.nl, telefonisch via 0900-8844 of op afspraak op het politiebureau.