Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak Balkenende bij staatsbezoek president Kufuor van Ghana

Toespraak | 21-10-2008

Toespraak van minister-president Balkenende bij de regeringslunch ter gelegenheid van het staatsbezoek van president Kufuor van Ghana, Den Haag, 21 oktober 2008

De toespraak is in het Engels gehouden.

Majesteit, mijnheer de president, mevrouw Kufuor, excellenties, dames en heren,

Het doet me bijzonder veel genoegen u namens de Nederlandse regering welkom te heten in Den Haag. Uw bezoek is een bewijs van de goede relatie tussen onze beide landen. Een relatie die honderden jaren teruggaat, maar die ook vandaag de dag bijzonder veelzijdig is. Onze landen werken actief samen op cultureel, wetenschappelijk en economisch gebied maar ook op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Wat betreft stabiliteit en economisch beleid is Ghana een voorbeeld in de West-Afrikaanse regio. Mede dankzij uw leiderschap is in Ghana de economie sterk gegroeid de laatste jaren en de extreme armoede gehalveerd. Ook tijdens de huidige onzekere financiële periode blijft het van belang te investeren in het bereiken van de millenniumontwikkelingsdoelen. Uw regering heeft daarnaast flinke vooruitgang geboekt op het gebied van democratisering en goed bestuur. Dat verdient een groot compliment.

Het streven van uw regering is om in 2015 de middeninkomenstatus te bereiken. Enkele jaren geleden leek dit nog een zeer ambitieus streven. Maar dankzij de huidige economische groei en de recente olievondsten voor de Ghanese kust lijkt dit nu een reële optie.

Ghana en Nederland werken samen aan complexe zaken als corruptiebestrijding en de strijd tegen milieudegradatie. Maar we vinden elkaar ook op onderwerpen van geheel andere aard, zoals bijvoorbeeld op het gebied van sport.

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord heeft in 1998 een voetbalacademie opgezet in Ghana. Verschillende spelers zijn op deze manier in Afrikaanse en internationale competities terechtgekomen. In Nederland weet inmiddels iedereen dat Ghana voetbaltalenten voortbrengt. De huidige topscorer van de Nederlandse eredivisie is uw landgenoot Matthew Amoah.

Maar Matthew Amoah is niet het enige voorbeeld van een Ghanees die een zichtbare bijdrage levert in onze samenleving. De Ghanese diaspora draagt ook bij aan de Nederlandse economie. Daarnaast is de diaspora zeer actief betrokken bij de ontwikkeling van Ghana, getuige de vele diasporaorganisaties die zich inzetten voor ontwikkelingsactiviteiten in Ghana.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren een groot vertrouwen laten zien in de ontwikkelingen in Ghana. Handel tussen onze beide landen is intensief en veel bedrijven hebben een permanente vestiging in Ghana. Ik denk aan toonaangevende ondernemingen als Unilever, Air France/KLM, Friesland Foods en Ballast-Nedam.

De eeuwenoude intensieve betrekkingen tussen onze beide landen hebben ook hun sporen achtergelaten in Ghana. Aan de kust zijn er Nederlandse forten, in Elmina en omstreken lopen mensen rond met wel heel Hollandse achternamen als Bartels, Bosman, Van Dijk en De Veer. Ook Dutch schnaps en Dutch wax zijn bekende begrippen.

Mijnheer de President,

Uw land speelt een positieve rol in regionale en internationale organisaties en verschillende VN-fora. U en uw land dragen actief bij aan vrede en veiligheid in Afrika en in de wereld. Uw onvermoeibare inzet, tijdens uw voorzitterschap van de AU en ECOWAS, in verschillende conflicten in Afrika is hier een voorbeeld van. Terecht wordt u nu beloond met de Chatham House Prijs.

Ook is Ghana onder uw leiding zeer succesvol gastheer geweest van verschillende internationale conferenties en niet te vergeten de Afrika Cup eerder dit jaar. Met recht kan gesteld worden dat Ghana internationaal een belangrijke rol speelt, getuige ook uw voorzitterschap van de ACP-groep.

Ghana laat zien hoe belangrijk het is om niet alleen in te zetten op de ontwikkeling van het eigen land, maar ook op die van de regio. Ghana wil haar verantwoordelijkheid nemen bij het aanpakken van problemen van mondiale omvang. Dat verdient alle lof.

Nederland is dan ook zeer verheugd over de goede samenwerking op de vele terreinen met Ghana en ik hoop dat dit staatsbezoek zal bijdragen aan verdere intensivering hiervan.

Mijnheer de President,

Ik wil tot besluit graag een toost uitbrengen. Op de goede banden tussen Ghana en Nederland, op verdere samenwerking in de toekomst en op uw gezondheid mijnheer de President en mevrouw Kufuor!

Meer informatie


* Persbericht staatsbezoek Ghana
Persbericht | 15-10-2008
* Redevoering Engelse versie Toespraak | 21-10-2008