MKB-Nederland

21-10-2008
MKB-Nederland blij met uitbreiding borgstellingskrediet (Nieuwsbericht, Persbericht)

MKB-Nederland is content met de uitbreiding van de borgstellingskredietregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BBMKB), zoals minister Van der Hoeven van Economische Zaken maandag vanavond in een gesprek met een aantal ondernemersorganisaties heeft aangekondigd. Bedrijven in het mkb hebben zo betere kans op financiering van hun investeringsplannen. Het is ook goed voor het vertrouwen van ondernemers in de nabije toekomst. De ondernemersorganisatie tekent er wel bij aan dat het succes van de maatregel afhangt van de mate waarin de banken bereid zijn van de BBMKB gebruik te maken. MKB-Nederland ziet uit naar een gesprek hierover met EZ en de bancaire sector.

Kredietverlening is voor veel kleine en middelgrote bedrijven doorgaans al een probleem. De huidige krediet- en bankencrisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. MKB-Nederland heeft daarom eerder al gepleit voor een forse uitbreiding van de BBMKB-regeling. Conform dit voorstel staat EZ voor starters nu garant voor leningen tot 200.000 euro (was 100.000 euro). Verder breidt het ministerie de categorie bedrijven die een beroep op de BBMKB kan doen uit tot ondernemingen met maximaal 250 werknemers (was 100) en is het maximale garantiebedrag per bedrijf verhoogd van 1 miljoen tot 1,5 miljoen euro.

MKB-Nederland, VNO-NCW en EZ hebben gister ook afgesproken een werkgroep op te richten om te kijken naar verdere versterking van economische groeimogelijkheden van het mkb. De groep wordt gevraagd zich te buigen over onderwerpen als garantie van banktegoeden van middelgrote bedrijven, aanbestedingen en regeling werktijd verkorting.

In de werkgroep zitten deelnemers uit het georganiseerde bedrijfsleven.