Voedingcentrum


Groente- en fruitdrankjes gezond?

De verkoop van groente- en fruitdrankjes stijgt explosief. Het TROS-programma Radar bekeek maandag 20 oktober of de inhoud van deze flesjes wel echt zo gezond is als de reclames doen geloven. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan één stuk fruit of honderd gram groente per dag te vervangen voor vruchten- of groentesap. Sowieso verdienen 'gewone' groenten en fruit de voorkeur.

Dat de drankjes populair zijn blijkt wel uit de verkoopcijfers. In 2007 gaven consumenten 43 miljoen euro uit aan de sappen.

Groente en fruit zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Ze leveren in verhouding weinig calorieën en er zitten belangrijke voedingsstoffen in: vitamine C, foliumzuur, kalium en voedingsvezel, en andere bioactieve stoffen. Door elke dag voldoende groente en fruit te eten verlaag je het risico op chronische ziekten, zoals hart en vaatziekten en kanker. âGewoneâ groente en fruit verdienen de voorkeur boven groente- en fruitdrankjes. Diepvriesgroenten en groenten in blik of pot rekent het Voedingscentrum tot de gewone groenten.

Effecten
Het is namelijk niet zeker of groente- en fruitdrankjes dezelfde effecten hebben op de gezondheid als groente en fruit. Het kan zijn dat er minder voedingsvezel en vitamines inzitten, omdat ze bij de fabricage verloren zijn gegaan. De sappen kunnen verse groente en fruit daarom nooit helemaal vervangen.

Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan één stuk fruit of honderd gram groente per dag te vervangen voor een sapje. Het moeten dan wel sappen zijn waarin nog voldoende vitamines en voedingsvezels zitten, zoals sinaasappel-, grapefruit- en ananassap of groentesappen. Vruchtendranken die van nature geen vitamine C bevatten, zoals appelsap en druivensap, kunnen vers fruit niet vervangen.

Variatie
In groente- en fruitsappen zitten vaak maar een beperkt aantal soorten groente en fruit. Het effect van bepaalde stoffen is soms groter in combinatie met andere stoffen. Er bestaan grote onderlinge verschillen in samenstelling tussen soorten groente en fruit. Variatie is dus belangrijk om te profiteren van al het goede van groente en fruit.

Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Vezelrijk eten is ook belangrijk om overgewicht te voorkomen. Want hoewel voedingsvezels nauwelijks calorieën leveren, geven ze wel een verzadigd gevoel. Verder hebben sommige vezels een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Zie ook:


* Groente en fruit

* Voedingsvezels