Gemeente Winschoten


Afval apart op basisscholen in de drie Oldambtgemeenten

Omdat afvalverwerking, hergebruik en gescheiden inzameling hoog op de politieke agenda staan van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten is de introductie van nieuwe containers gekoppeld aan een campagne . Deze campagne heet `Afval apart'. Om de inwoners `afval' bewust te maken komen er de komende tijd verschillende acties. Ook de kinderen van de basisscholen worden nauw bij deze campagne betrokken. Voor hen zijn een aantal activiteiten georganiseerd. Na de herfstvakantie beginnen we met een speciale theatervoorstelling voor de groepen 3 t/m 6 van de basisscholen in de drie gemeenten. Deze voorstelling vindt plaats in de Muziekschool in Winschoten. De aftrap wordt door de heer Jansema, wethouder van de gemeente Winschoten, verricht. Alle basisscholen hebben inmiddels een cd ontvangen met daarop een `afvalrap'. De leerlingen zijn inmiddels druk aan het oefenen om deze afvalrap uit het hoofd te leren. Aan het eind van de theatervoorstelling zullen de acteurs samen met de leerlingen het lied rappen. Zowel de theatervoorstelling als de afvalrap is speciaal geproduceerd voor deze campagne.

De kinderen van groep 7 en 8 gaan naar het recycling bedrijf Virol in Scheemda. Mevrouw Knottnerus, wethouder van de gemeente Scheemda, zal bij één van de eerste excursies aanwezig zijn en een korte inleiding houden.
Virol BV is een bedrijf dat al meer dan 35 jaar bezig is met het inzamelen, afvoeren en verwerken van allerlei soorten afval, met name papier, metaal en kunststoffen. De groepen 7 en 8 krijgen uitgebreid te zien hoe het verwerken van deze materialen in zijn werk gaat.

Tenslotte krijgen de jongste leerlingen van groep 1 en 2 een bezoekje van de vuilnisman met zijn vuilniswagen. Zij krijgen van dichtbij te zien hoe de containers geleegd worden. Ook mogen zij een kijkje nemen in de cabine van de wagen. Deze activiteit vindt later in het jaar plaats onder begeleiding van de heer ten Hoeve, wethouder van Reiderland.