Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa voert strijd op tegen illegale handel in e-afval (21/10/08)

De Europese Commissie beschouwt het voorkomen van illegale afvaltransporten als een van de hoofdprioriteiten van het EU-milieubeleid en werkt aan strenge bijkomende maatregelen om dit doel te bereiken. Dat antwoordde Commissaris Dimas, bevoegd voor Milieu, op een schriftelijke vraag van N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels.

De Commissie kan momenteel nog geen volledig beeld geven van de percentages van recyclage, nuttige toepassing en verwijdering in de EU-27. Slechts 13 lidstaten stuurden immers tijdig (i.e. in juli 2008) verslagen in. Uit de voorlopige resultaten blijkt volgens de Commissie echter wel dat richtlijn 2002/96 inzake afvalstoffen van elektrische en elektronische apparatuur herzien moet worden. De Commissie werkt hiervoor een voorstel uit.

De vaststelling van streefcijfers en minimumvereisten voor inspectie en handhaving worden naar voor geschoven als mogelijke opties om illegale overbrenging van e-afval naar ontwikkelingslanden te voorkomen. De Commissie erkent ook het belang van meer en betere controles en inspecties, voornamelijk in EU-zeehavens. Dergelijke inspecties werden onlangs al verplicht gemaakt voor de lidstaten en bijkomende initiatieven worden onderzocht. De Commissie organiseert ook specifieke voorlichtingscampagnes en publiceert richtlijnen voor de overbrenging van e-afval. Ten slotte zullen handhavingsacties in het kader van IMPEL (het netwerk van de EU voor de uitvoering en handhaving van milieurecht) uitgebreid worden.

Frieda Brepoels verwelkomt de initiatieven van de Commissie: "Ik was werkelijk verontwaardigd over de recente berichtgeving dat afgedankte elektronische apparaten uit de EU, onder de noemer van tweedehands apparatuur, illegaal gedumpt worden in Afrika, met alle gevolgen van dien voor milieu en volksgezondheid. Dergelijke gaten in de Europese regelgeving zijn onaanvaardbaar. Ik ben dan ook verheugd over de inspanningen van de Commissie om de regelgeving meer sluitend te maken. Anderzijds dragen ook de lidstaten een belangrijke verantwoordelijkheid: het is immers aan hen om een register van producenten op te stellen en de producenten die de regels niet naleven aan te pakken."

Schriftelijke vraag van Frieda Brepoels. Antwoord van de Europese Commissie.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu