Gemeente Aalten


Inventarisaties in verband met wet basisregistraties adressen en gebouwen (BAG)

De wet BAG gaat in op 1 juli 2009. In deze wet is geregeld dat gemeenten basisgegevens van adressen en gebouwen in één centraal systeem moeten bijhouden. Alle overheidsorganen moeten hiervan verplicht gebruik gaan maken.

De wet BAG levert een bijdrage aan de verbetering van dienstverlening van alle overheden aan burgers en bedrijven. Het systeem zorgt ervoor dat informatie over een pand en adres snel en eenduidig beschikbaar is. Voor bijvoorbeeld brandweer en ambulancevervoer is het door de BAG straks mogelijk om snel het adres en gebouw vast te stellen en wordt het dus eenvoudiger om adequaat op te treden in een noodsituatie.

Een burger hoeft bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vergunning voor verbouwing niet opnieuw alle informatie te verstrekken. Immers, bij de overheid zijn al de nodige basisgegevens bekend.

Om deze basisregistraties volgens de landelijk geldende richtlijnen in te voeren, dienen de gemeenten alle gegevens over adressen en gebouwen te controleren.

De komende periode zullen medewerkers van de gemeente Aalten hiervoor inventarisaties uitvoeren.

Behalve alle hoofdgebouwen dienen de gemeenten ook de bijgebouwen te inventariseren. Dit geldt dus ook voor de bijgebouwen die achter de hoofdgebouwen liggen.

Hierbij vragen wij u medewerking te willen verlenen aan de inventarisaties en de medewerker, als het nodig is, toegang tot het terrein te verlenen. De medewerker van de gemeente zal zich met een legitimatiebewijs van de gemeente kunnen legitimeren. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Huisnummering.

Aan de hand van de inventarisaties wordt gekeken aan welke objecten en in welke gevallen er volgens de voorwaarden van de BAG een (nieuw) huisnummer toegekend moet worden.

De voorwaarden van de BAG en meer informatie over de BAG zijn o.a. te vinden op de website www.bag.vrom.nl en op de site van de gemeente Aalten www.aalten.nl.

Voor enkele panden staat al vast dat deze een nummer moeten krijgen: Dit zijn de garageboxen in serie en de transformatorhuisjes. Bij de huisnummering zullen de volgende toevoegingen aan de toegekende huisnummers plaatsvinden: garage boxen (GB) en trafo (TR).

Mocht er een nieuw huisnummer worden toegekend aan een u toebehorend pand, dan krijgt u van de gemeente Aalten een huisnummerbesluit toegestuurd.

Voor wat betreft de bestaande huisnummering zal in het kader van de nieuwe wetgeving BAG e.e.a. gaan wijzigen nl.:

De huisnummering met de tussen liggende streepjes zal verdwijnen. Deze wordt door de nieuwe wetgeving niet meer geaccepteerd. De bestaande nummering zal worden gewijzigd van bijv. 18-01 in 18 01, 18-09 in 18 09, 18-10 in 18 10 en 18-A in 18A enz.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met Joukje Tolkamp, BAG-beheerder. team Bouwen, gemeente Aalten, tel: 0543-493126