Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Advies Commissie Natuurherstel Westerschelde

21 oktober 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister de Kamer op de hoogte stelt van het advies van de Commissie Natuurherstel Westerschelde. Het advies gaat over alternatieven voor de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder.

Meer informatie

* Advies Commissie Natuurherstel Westerschelde Kamerstuk | 21-10-2008 | PDF-Document, 38 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
+ Wennen aan de Westerschelde, Advies Commissie Natuurherstel Westerschelde

Geachte Voorzitter,

Op 2 april 2008 heeft het kabinet de onafhankelijke Commissie Natuurherstel Westerschelde (Commissie Nijpels) ingesteld. Dit is gebeurd naar aanleiding van debatten in de Tweede Kamer over de Scheldeverdragen met Vlaanderen en de aangenomen motie- Koppejan c.s. over het instellen van een commissie om alternatieve herstelmogelijkheden te onderzoeken (Kamerstuknummer 30862, nr. 11).
De Commissie Nijpels kreeg de opdracht te onderzoeken of, en zo ja, welke alternatieve natuurherstelmogelijkheden er zijn voor ontpoldering van het Nederlandse deel van de Hertogin Hedwigepolder. Zoals ik op 4 juli 2008 schriftelijk aan de Eerste Kamer heb gemeld, kreeg de Commissie Nijpels 'carte blanche' om tot het uiterste te gaan bij het verkennen van de ruimte die het Europese kader biedt (Kamerstuknummer 30862, nr. K). Bijgaand treft u het advies van de Commissie Nijpels aan. Het natuurherstelprogramma is onderdeel van de Ontwikkelingsschets 2010 Scheldeestuarium en is opgenomen in de Scheldeverdragen met Vlaanderen. De totale opgave betreft ruim 600 hectare nieuwe estuariene natuur en beoogt het behoud van het Nederlandse gedeelte van het Schelde-estuarium en de realisering van de instandhoudingsdoelen van dit Natura 2000-gebied.
Naast de beoogde ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder worden ook voorstellen voor natuurherstel in het zogenoemde Middengebied (zone Vlissingen-Hansweert) uitgewerkt. Provincie Zeeland is daarvoor verantwoordelijk. Ik verwacht de voorstellen op korte termijn van de provincie te ontvangen.
De Commissie Nijpels heeft grondig en welwillend naar alternatieven voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder gezocht. Daarbij zijn maar liefst 76 alternatieven, inclusief alternatieven buiten het gebied van de Westerschelde, beoordeeld. Uiteindelijk zijn vijf alternatieven voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder als kansrijk beoordeeld. Het kabinet zal het rapport nu zorgvuldig bestuderen en op korte termijn een besluit nemen over de uitvoering van het herstelprogramma. Ik heb er vertrouwen in dat het kabinet op basis van het advies van de Commissie Nijpels zal komen tot een goede uitkomst voor een natuurherstelprogramma dat recht doet aan de belangen van de Zeeuwse burgers en de Zeeuwse natuur.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg