Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders opent conferentie over duurzame gezondheidszorg in Afrika

21-10-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Koenders opent donderdag in Amsterdam een internationale conferentie over de private sector en de toekomst van de gezondheidszorg in Afrika. De conferentie getiteld Healthcare Systems in Africa: Time for a New Paradigm - Mobilizing the private sector to develop a sustainable healthcare economy in Africa wordt georganiseerd door het Health Insurance Fund.

Het Health Insurance Fund is een verzekeringsfonds voor landen in Afrika waardoor groepen mensen met een laag inkomen door een subsidie op hun premie (elke verzekerde betaalt een eigen aandeel) zich collectief kunnen verzekeren voor hun gezondheidszorg. Met dit verzekeringsprincipe kunnen meer mensen in Afrika gebruik gaan maken van basisgezondheidszorg, waaronder de behandeling van HIV/AIDS, malaria, cholera en TBC.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ondersteunt sinds twee jaar het Health Insurance Fund. Het is een van de meest innoverende projecten om de capaciteit en effectiviteit van gezondheidszorg met behulp van de private sector in ontwikkelingslanden te vergroten. Inmiddels zijn tienduizenden marktvrouwen in Lagos en boeren in de Kwara Staat in midden-Nigeria verzekerd van goede basiszorg, inclusief de behandeling voor HIV/Aids. Deze lage-inkomensgroepen en hun families vormen de belangrijkste doelgroep van het Health Insurance Fund.

De conferentie vindt plaats op donderdag 23 oktober in het West Indisch Huis, Herenmarkt 99 in Amsterdam. Aanvang 9.00 uur. Het programma staat op www.hifund.org