Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


21.10.2008

EU voert lichte versoepeling regels voor visolie door

De Europese Commissie heeft de voorschriften voor de productie en import van visolie bestemd voor humane consumptie gewijzigd en enigszins versoepeld. Ook zijn de overgangstermijnen met een half jaar verlengd.

Bij de uitvoering van de nieuwe EU-regels voor visolie bestemd voor humane consumptie hebben zich de afgelopen maanden diverse moeilijkheden voorgedaan, vooral met uit derde landen ingevoerde visolie. De Europese Commissie heeft daarom besloten de voorschriften in Sectie VIII van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 853/2004 via Verordening (EG) nr. 1020/2008 te wijzigen. In de nieuwe tekst staat nu onder meer beschreven welke productiestappen vereist zijn om tot visolie voor humane consumptie te komen. Verder wordt een limiet van 36 uur gesteld als uiterst tijdsbestek tussen vangst en verwerking tot ruwe visolie en wordt gerefereerd aan een TVB-N-waarde geldend voor de onverwerkte visserijproducten.

TVB-N-waarden
Wat die maximale TVB-N-waarde betreft, bepaalt Verordening (EG) Nr. 1022/2008 dat deze voor vissen bestemd voor de productie van visolie wordt gesteld op 60 mg stikstof per 100 gram vis. Wel mogen de lidstaten in afwachting van specifieke EU-wetgeving op dit punt hogere grenswaarden vaststellen voor bepaalde soorten waarin van nature hogere TVB-N-waarden voorkomen. Deze waarde dient te worden gecontroleerd via de referentiemethode waarbij een met perchloorzuur eiwitvrij gemaakt extract wordt gedestilleerd.

Verlenging overgangstermijn Tot slot bepaalt Verordening (EG) Nr. 1023/2008 dat producenten in derde landen die vóór de inwerkingtreding van Verordening (EG) nr. 1664/2006 reeds erkend waren, nog tot uiterlijk 30 april 2009 mogen exporteren naar erkende EU-verwerkers. Dit wederom om onnodige verstoringen van het handelsverkeer te voorkomen. Deze visolie mag vervolgens tot uiterlijk 30 juni 2009 in de EU worden ingebracht.