Partij van de Arbeid

Cramer: Niets doen is geen optie

21-10-2008 03:33

Minister Jacqueline Cramer was namens Nederland in Luxemburg om daar te spreken over Europese maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, het zogenaamde 'klimaatpakket'. Cramer benadrukt dat een effectieve aanpak van het CO2-probleem nú nodig is: 'Iedereen kijkt naar Europa, niets doen is geen optie.'

Klimaatpakket
De Europese ministers van milieu waren op maandag 20 oktober bijeen in Luxemburg om te spreken over Europese maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, het veelbesproken klimaatpakket. De ministers zijn ervan overtuigd dat voortgang moet worden gemaakt met de voorstellen die uiteindelijk moeten leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot van twintig procent in 2020. De regeringsleiders benadrukten vorige week al dat snelle besluitvorming geboden is. De ministers hopen op afronding van de onderhandelingen voor het einde van dit jaar. Het pakket maatregelen, dat de lidstaten samen met het Europees Parlement opstellen, is erop gericht om de uitstoot van CO2 verder te koppelen aan een veilingsysteem van emissierechten: emissiehandel. De producenten van CO2 krijgen zo een prikkel om minder uit te stoten.

Voortrekkersrol Europa
Voor Nederland was PvdA-minister Jacqueline Cramer bij de bijeenkomst aanwezig. Nederland hecht eraan dat de Europese Unie leiderschap toont op dit dossier om zo de rest van de wereld ook aan boord te krijgen voor een ambitieuze aanpak van het klimaatprobleem. 'Iedereen kijkt naar Europa, niets doen is geen optie', aldus Cramer.

Ook verzette Minister Cramer zich, hierin gesteund voor vrijwel alle lidstaten, heftig tegen ideeën dat we als gevolg van de financiële crisis nu even geen aandacht kunnen hebben voor de klimaatcrisis. Cramer: Juist nu moeten we er een tandje bijzetten. Want als er één ding is dat we hebben geleerd van de financiële crisis, is het dat we een duurzame economie moeten hebben.

Schonere autos
Op verzoek van Nederland spraken de ministers tenslotte over maatregelen om de uitstoot van auto's te beperken. De Europese Unie is van plan om maatregelen te nemen die leiden tot schonere auto's. Auto's zouden uiteindelijk vanaf 2012 terugmoeten naar een maximale uitstoot van 120 gram per kilometer. Nederland is voorstander van deze plannen. Cramer: 'Schonere auto's helpen het milieu. Daar moeten we nu en ook in de toekomst dus maximaal op inzetten.