Senternovem


21-10-2008 | 2007 succesjaar voor energiebesparing bedrijven

Ruim negenhonderd bedrijven verbeterden in 2007 hun energie-efficiency met gemiddeld 3,9 procent. De efficiencyverbetering is ruim twee maal zo hoog als in 2006. Het gaat om middelgrote bedrijven die deelnemen aan de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA's). Daarbij wordt, met hulp van SenterNovem, gekeken hoe de bedrijfsvoering efficiënter kan worden ingericht.

Door de efficiencyverbetering bespaarden de bedrijven samen 6,9 Peta Joule aan energie. Dat is meer dan het jaarlijkse energieverbruik van 86.000 huishoudens. De MJA-bedrijven zorgden voor 1,9 miljard kilo minder CO2-uitstoot in 2007. Minister Van der Hoeven noemt 2007, in haar brief aan de Tweede Kamer, daarom "een succesjaar".

Het resultaat van 2007 is als volgt opgebouwd:

verbetering van procesefficiency:

2,0 %

energiezuinige productontwikkeling:


1,1 %

inzet van duurzame energie:

0,7 %

Totaal verbetering energie-efficiency:

3,9 %

Milieuzorg structureel onderdeel bedrijfsvoering De afgelopen 15 jaar zorgde de MJA-aanpak gemiddeld voor een efficiencyverbetering van 2,3 procent per jaar. Een succes dat volgens SenterNovem voortvloeit uit het feit dat milieuzorg een structureel onderdeel is geworden van de bedrijfsvoering. De afgelopen jaren zijn projecten gestart die nu in de uitvoeringsfase komen. "Daar plukten de bedrijven in 2007 de vruchten van", aldus minister Van der Hoeven. De meeste winst werd geboekt door energiezuinige productontwikkeling wat resulteerde in een kleinere behoefte aan grondstoffen.

De Nederlandse overheid besloot in juli 2008 de MJA-aanpak te verlengen tot 2020. Het is de bedoeling dat meer bedrijven gaan meedoen en dat ook de energie-intensieve industrie zich gaat aansluiten.

Meer informatie

Resultaten meerjarenafspraken energie-efficiency Intensivering meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3) in de industrie