Gemeente Dongen


Bodes ontvangen bodebus

Op dinsdag 21 oktober 2008 heeft de burgemeester tijdens de collegevergadering de gemeentebodes geëerd met een draaginsigne, de zogenaamde bodebus. De bodes ontvangen deze bodebus als blijk van waardering voor hun werkzaamheden voor onze gemeente.

Burgemeester Simone Dirven-van Aalst feliciteert bode Jaap Kruijssen Vorig jaar, tijdens een bijeenkomst van de Noord-Brabantse bodekring in ons gemeentehuis, waarbij veel bodes uit de diverse Brabantse gemeenten aanwezig waren, overhandigde burgemeester Dirven-van Aalst de bodes een cheque voor het vervaardigen van een bodebus. De bodebus is uiteindelijk gemaakt door de firma Koninklijke Begeer, die ook de ambtsketen van de burgemeester vervaardigde.

Geschiedenis
Het insigne is al in de Middeleeuwen ontstaan. Het recht om brieven te vervoeren is vanouds een recht van de vorst. De vorst maakt zelf geen gebruik van dit recht, maar verleent steden het privilege boden te benoemen. Stadsbesturen stellen een stadsbode aan, die een officiële status heeft. Om die status kenbaar te maken, draagt hij een schildvormig insigne met een afbeelding van het stadswapen. Dit kenteken wordt bodebus genoemd. Oorspronkelijk is het een kleine platte metalen tas (of ronde koker) waarin klein opgevouwen (of opgerolde) perkamenten brieven worden vervoerd. Op de tas bevindt zich het insigne; het wapen van de afzender. Door de toename van de hoeveelheid papieren worden de documenten gaandeweg in een leren tas vervoerd en raakt de bodebus in onbruik. De bodebus blijft voortbestaan als insigne. Aan de hand van de bodebus is een bode dus herkenbaar. In vroeger tijden gaf het tonen van de bodebus zelfs recht op gratis openbaar vervoer, zoals het gebruik van de veerpont, trekschuit of diligence.

Eén exemplaar Burgemeester Simone Dirven-van Aalst te midden van de bodes van de gemeente Dongen
De bodebus is een teken van waardigheid. Daarom is er maar één exemplaar van de bodebus, net zoals er maar één ambtsketen is. Bij afwezigheid van de burgemeester draagt de loco-burgemeester de ambtsketen. Deze vervangingsregel geldt ook voor de bodebus. De dienstdoende bode, die het langste in dienst van de gemeente is, draagt de bodebus. Bij diens afwezigheid wordt hij vervangen door de bode die daarna het langst in dienst is.

Draagprotocol
De bodebus wordt alleen gedragen tijdens officiële gebeurtenissen in de gemeente Dongen, waarbij de burgemeester de ambtsketen draagt. Daarnaast dragen de bodes de bodebus bij het begeleiden van huwelijksvoltrekkingen in het gemeentehuis.