Groen!

Brussel, 21 oktober 2008

Groen! vraagt betere bestuurders en een langetermijnvisie voor Ethias

Ieder crisis creëert kansen. Groen! wil op managementvlak dat de borstel stevig door de Raad van Bestuur van Ethias gehaald wordt. Het is duidelijk dat het onvoorwaardelijk aanstellen van politieke mandatarissen in de raden van bestuur gefaald heeft. Alle bestuursleden moeten beschikken over een hoge mate van competentie en expertise in het verzekeringswezen en in financiële markten. Dit staat los van het al dan niet hebben van een politiek mandaat. Het moeten deskundigen zijn die verantwoording afleggen, ook aan de overheid als aandeelhouder. Daarenboven moet de overheid als voornaamste aandeelhouder van het nieuwe Ethias een langetermijnvisie met duidelijke doelstellingen formuleren.

Nu het debacle bij Ethias zijn hoogtepunt bereikt en de regionale en federale overheden in het kapitaal van de verzekeraar stappen is het ogenblik aangebroken om Ethias grondig te hervormen. De overheid kan vandaag kiezen om van Ethias een voorloper op het vlak van duurzaam verzekeren en beleggen te maken. Een eerste opdracht is dan: eenvoudige, transparante en noodzakelijke basisverzekeringen tegen een lage prijs voor alle Vlamingen. In zijn beleggingen moet Ethias daarenboven steeds een voorzichtige, doorzichtige een duurzame koers varen. Hierbij staat stabiliteit en zekerheid voorop en niet de kortzichtige winstmaximalisatie.

Jef Tavernier, Vlaams parlementslid: "Groen! wil geen fortisbis-scenario waarbij de overheid gereduceerd wordt tot brokkenruimer. De overheid moet met een duidelijke langetermijnvisie naar voor komen waarbij zelfs het idee van een overheidsverzekeraar en
-bank ter sprake kan komen. Voor Ethias moet de overheid de kans grijpen om de instelling te laten uitgroeien tot een referentie inzake het ethisch en verantwoord bankieren. Een eerste concrete doelstelling is alvast een betaalbare basisverzekering voor alle Vlamingen."

Jef Tavernier Vlaams parlementslid

Morgen, woensdag 22 oktober, zal Jef Tavernier hierover de Vlaamse regering ter verantwoording roepen tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement.