Stichting Wakker Dier

Super De Boer wil ook einde aan castratie van biggetjes (21 oktober 2008)
Supermarktketen Super de Boer wil zo snel mogelijk helemaal stoppen met de castratie van biggetjes, zo meldde zij gisteren aan Wakker Dier. Aldi en Lidl meldden eerder deze week helemaal van de castratie af te willen. Wakker Dier is verheugd dat de verschillende supermarkten in Nederland nu concurreren om zo snel mogelijk de beste oplossing voor de biggen te vinden. "Zo hoort het," aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "Wij verwachten dat al deze bedrijven zich binnenkort ook zo opstellen in onze nieuwe campagnes tegen bloedarmoede bij kalfjes, de onverdoofde slacht van vissen en het gebruik van legbatterijeieren in huismerken."

Super de Boer haalt haar varkensvlees bij slachterij Tönnies in Duitsland. Ook in Duitsland laait de discussie over de onverdoofde castratie hoog op. Met name omdat Wakker Dier daar samen met dierenbeschermingsorganisatie Provieh actie voert. Tönnies werkt aan het invoeren van geurdetectie aan de slachtlijn. Biggen hoeven dankzij dit systeem helemaal niet meer gecastreerd te worden. Tönnies is al zover gevorderd dat Super de Boer de tussenstap (castreren nadat biggetjes in een `box' verdoofd zijn) wil overslaan. Door het niet invoeren van verdovingsboxen, worden de biggenstaartjes dan wel weer onverdoofd afgeknipt. Wakker Dier hoopt dat de supermarktketens ook voor dit probleem een goede oplossing voor de biggetjes vinden. Niet afknippen bijvoorbeeld.

Overigens meldt de heer Groothedde, de enige importeur en leverancier van Tönnies vlees in Nederland, dat supermarktketens Plus, Makro, Albert Heijn en Spar ook grote afnemers zijn van Tönnies vlees. Volgens Groothedde gaat het om zo'n 5.000 mannelijke biggetjes per week.