Rechtbank Roermond


Veroordeling voor dodelijk ongeval Egchel

Roermond, 21 oktober 2008 - Een 43-jarige man uit Panningen is vandaag door de rechtbank Roermond veroordeeld voor zeer onvoorzichtig en onoplettend, na het gebruik van alcohol, rijgedrag op 2 juli 2008 op de Roggelsweg in Egchel en het door zijn schuld veroorzaken van een ernstig verkeersongeval op die weg. Als gevolg van het ongeval (frontale botsing) zijn de bestuurster van de andere auto en haar echtgenoot gedood. De verdachte kreeg voor een periode van 5 jaar een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.

De officier van justitie had tegen de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 5 jaar geëist.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank in aanmerking genomen dat verdachte een frontale botsing heeft veroorzaakt waarbij twee slachtoffers zijn overleden. Het leed dat veroorzaakt is door het ongeval is groot en onherstelbaar. De slachtoffers vormden een echtpaar en waren vader en moeder. De nabestaanden staan voor de zware taak om dit grote verlies een plaats in hun leven te geven. Verdachte, die niet eerder is veroordeeld, heeft verklaard dat hij zich niets kan herinneren van het ongeval en de periode die daaraan vooraf is gegaan. Verdachte heeft wel verklaard dat hij indertijd een turbulente periode doormaakte in verband met zijn relatieproblemen c.q. aanstaande echtscheiding. Ook heeft verdachte verklaard dat hij normaal nooit een auto zou besturen na gebruik van alcohol.

Voorst houdt de rechtbank sterk rekening met de gevolgen die het ongeval voor verdachte heeft gehad. Hij heeft (hersen)letsel opgelopen en is blijvend lichamelijk beperkt, ziet wazig en is ook op cognitief en emotioneel vlak maar beperkt belastbaar. Werken in het vrije bedrijf zit er voor verdachte niet meer in. Het hoogst haalbare streefdoel is werk binnen de Wet Sociale Werkvoorziening.

De rechtbank ziet in deze omstandigheden en de persoon van de verdachte - gelet op het advies van de reclassering en het rapport van de revalidatiearts - aanleiding van de eis van de officier van justitie af te wijken voor wat betreft de gevorderde straf. Verdachte ondervindt door het ongeval zulke ernstige beperkingen, die ook de kwaliteit van leven van verdachte ernstig aantasten, dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, zoals door de officier van justitie gevorderd, in dit bijzondere geval niet passend is. De rechtbank is van oordeel dat een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van een motorvoertuig een gepaste bestraffing vormt en in dit geval een bijdrage kan leveren aan het opnieuw voorkomen van een dergelijk strafbaar feit.

LJ Nummer

BG1028

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 21 oktober 2008 Naar boven